Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Búcsú Mórictól 2022. május 10.

Péntek reggelre meghalt Móric, a 2020 augusztusában született orangután gyerek. Sajnos bizonyos fejlődési rendellenességek jelei az állaton már korábban is megfigyelhetők voltak, a boncolás is ezt erősítette meg.

Állatkertünk honlapján gyakran számolunk be jó hírekről: kisállatok születéséről vagy új látnivalókról. De sajnos nemcsak jó dolgok történnek, hanem időnként szomorúak is. Ezúttal sajnos egy ilyen esetről kell beszámolnunk, ugyanis sokunk kedvence, Móric, a 21 hónapos orangután gyerek pénteken hajnalra meghalt.

Bár a kis Móricról már korábban is tudtuk, hogy bizonyos fejlődési rendellenességek mutatkoztak rajta, az elvégzett vizsgálatok alapján nem volt szükség konkrét beavatkozásra. A baj csütörtök délután jelentkezett, amikor a gondozók arra lettek figyelmesek, hogy az állat erőtlen, és nem tud úgy kapaszkodni anyja bundájába, ahogy egyébként szokott.

Sajnos az azonnali állatorvosi vizsgálat, amely kideríthetné a baj okát és orvosolhatná is azt, ilyen helyzetben nem lehetséges, hiszen az anyukának természetesen esze ágában sincs odaadni a kölyköt, hogy alaposan megvizsgáljuk. Erre csak akkor van lehetőség, ha az anyát elkábítjuk, de ez meg teli gyomorral nem lehetséges, csak akkor, ha az állat altatás előtt koplalt valamennyit. Úgy készültünk tehát, hogy péntek reggel lesz az altatás és a vizsgálat, azonban a hirtelen jött baj olyan súlyosnak bizonyult, és olyan gyorsan elhatalmasodott az állat szervezetén, hogy Móric a reggelt már nem érte meg, vagyis még azelőtt elpusztult, hogy segíteni lehetett volna rajta.

Az ilyen esetekben persze igyekszünk kideríteni, hogy pontosan mi volt az oka a tragédiának. Ennek érdekében egyrészt boncolásra is sor került, amelyet egyébként – mivel emberszabású majomról van szó – nem állatorvos, hanem humán orvos, a Semmelweis Egyetem egyik neves patológusa végzett el. A boncolás mellett szövettani és képalkotó (röntgen, CT, MR) vizsgálatokat is végeztek. Az eredmények kiértékelése még folyamatban van, de az már biztos, hogy azok a fejlődési rendellenességek, amelynek jeleit az állaton már korábban is megfigyelték szakemberein, több szervrendszert is érintettek, a szívtől a tüdőn át a csontok fejlődéséig. Móric halálának közvetlen oka komplex keringési elégtelenség volt, amely egy akut bélleállás miatt alakult ki. Úgy tűnik, az erre való hajlam szintén összefüggött az említett fejlődési rendellenességekkel.

Móricot természetesen mindenki nagyon szerette: nemcsak az állatkerti munkatársak, hanem a nagyközönség körében is igen népszerű volt. Korából adódóan a legtöbb időt természetesen anyukájával, a 21 esztendős Liával töltötte, de a nővére, a most nyolcadik évében járó Lone is gyakran elkérte, hogy együtt játszanak.