Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Csempészett kecskerákok mentése 2019. október 7.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai múlt hónapban 91 védett kecskerákra bukkantak egy külföldi gépjármű utánfutójában az M5-ös autópályán. A lefoglalt állatokat szakértő munkatársaink vették gondjaikba.

Állatkertünkben – szerteágazó természetvédelemi tevékenységünk részeként – közismerten mentőmunkát is folytatunk. Olyan Magyarországon őshonos, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló fajok egyedeinek mentéséről van szó, akik valamilyen ok miatt segítségre szorulnak. Bár a mentett állatok többsége madár, illetve emlős, és leggyakrabban jószándékú magánszemélyek, illetve partnereink, a hazai nemzeti parkok és több természetvédelemmel foglalkozó szervezetek juttatják el hozzánk a szóban forgó állatokat, időnként gerinctelenek is akadnak a mentett állatok között, s az is megesik, hogy a bekerült egyedeket eredetileg a hatóságok foglalták le valamilyen eljárás során.

Ez történt annak a 91 kecskeráknak az esetében is, amelyek múlt hónapban kerültek be hozzánk. Az állatokat eredetileg egy külföldi állampolgárságú személy szállította egy utánfutóban, amikor a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai megállították. A szóban forgó kecskerák Magyarországon védett fajnak számít, és bár ezek az állatok nem hazai eredetűek, hanem minden valószínűség szerint a Balkánon fogták be őket, talán olyan területen, ahol ez nem is tilos, azonban az országba való behozatalukhoz mindenképpen kellettek volna a szükséges okmányok. Mivel ezek hiányoztak, a NAV helyszínen eljáró munkatársai lefoglalták a szállítmányt.

Persze egy ilyen hatósági eljárás során fontos, hogy a lefoglalt állatok olyan helyre kerüljenek, ahol megfelelően tudnak róluk gondoskodni. A legtöbb lefoglalt csempészárut egyszerűen erre alkalmas raktárhelyekre viszik, de az élő állatok esetében a dolog sokkal bonyolultabb. A megoldást végül Állatkertünk jelentette, a lefoglalt kecskerákok mind hozzánk, a kert karanténállomására kerültek.

A kecskerák (Astacus leptodactylus) eredendően a Fekete- és a Kaszpi-tengerbe ömlő folyók vízgyűjtő területén található édesvizekben honos, egyes területeken pedig betelepített fajként fordul elő. Magyarországon is őshonos, ráadásul védett faj, eszmei értéke 50 ezer forint. Étkezési célokra való felhasználásának Európa számos területén komoly hagyományai vannak, manapság főleg a Balkánról szállítanak kecskerákokat Nyugat-Európába, ahol ma is jelentős (habár nem feltétlenül legális) az irántuk mutatkozó kereslet. Néhány évvel ezelőtt például egy 25 ezer állatból álló szállítmányt tartóztattak fel a magyar hatóságok: azokat az állatokat Belgiumba akarták volna szállítani, szintén megfelelő okmányok nélkül.

A mostani 91 állatot valószínűleg „termékmintának" szánták, legalábbis erre utal a számuk, illetve a csomagolásuk, amely persze állatjólléti szempontból messze nem volt tökéletes, de láthatóan ügyeltek arra, hogy az „áru" minősége megmaradjon a szállítás során.

A mentett kecskerákok közül néhány egyedet egészen közelről is láthattak azok, akik részt vettek a ZOO4NAT projekt hivatalos, a sajtó számára is nyilvános záróeseményén, amelyen több mentett állatot is bemutattunk. A ZOO4NAT projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként, a Kassai Állatkerttel partnerségben megvalósult program, amelynek nyomán a 2018-as és a 2019-es évben mindkét állatkertben jelentősen tudtuk fejleszteni a mentőmunkát, és az ahhoz kapcsolódó ismeretterjesztő, szemléletformáló tevékenységet is.

Honlapunkon további részleteket is olvashatnak az Állatkertünkben zajló állatmentő tevékenységről, a mentőmunka aktuális híreiről, a fent említett ZOO4NAT projektről, illetve a projekt keretében 2018-ban megnyitott bemutató mentőközpontunkról, a Sünispotályról is.