Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Cukorbaj és látogatói állatetetés 2020. augusztus 26.

Nem véletlenül tiltja vagy korlátozza minden színvonalas állatkert az állatok közönség általi etetését. Az ártalmatlannak tűnő „finomságok” akár cukorbetegséget is okozhatnak, amire a gyűrűsfarkú makik esetében is volt már példa.

Szerte a világon létezik az állatkerti a látogatók körében az a szokás, hogy különféle „finomságokkal" próbálnak kedveskedni az állatoknak. Bizonyra egyetlen látogató sem gondolja, hogy az állatkerti állatok ne kapnának megfelelő takarmányt a gondozóiktól, de sokan vannak, akik kedvenceik iránti szeretetüket leginkább „finom falatokkal" tudják kifejezni, nem is beszélve arról, hogy többen így szeretnék felkelteni az állatok érdeklődését, hogy közelebb jöjjenek.

Az állatkertek természetesen megértik ezeket az indokokat, de jó okkal tiltják, illetve korlátozzák az állatok közönség általi etetését. Ennek legfőbb oka, hogy az állatok takarmányozása, különösen az egzotikus vadállatoké, meglehetősen bonyolult feladat, amely közvetlen kapcsolatban áll az állatok egészségi állapotával. Az állatok takarmányozásáért felelős állatkerti szakemberek – akik ismereteiket a takarmányozástannal kapcsolatos szakirányú tanulmányaik, és sokéves állatkerti tapasztalataik során szerezték – nagy gondossággal állítják össze az állatok takarmányadagjait annak érdekében, hogy megfelelő, az állatok egészséges táplálkozás iránti igényét mindenben kielégítő, teljes értékű táplálékot biztosítsanak számukra. De ha közben a látogatók is etetik az állatokat, méghozzá ellenőrizetlen mennyiségű és minőségű táplálékkal, lényegében bármivel, amit az egyes látogatók erre alkalmasnak tartanak, akkor lényegében lehetetlen az állatok egészséges táplálását biztosítani.

A legnagyobb baj akkor van, amikor a látogatók olyasmit kínálnak az állatoknak, amely egyetlen élőlény számára sem megfelelő táplálék, vagy olyat, amelyet ugyan az ember megehet, de az állatoknak semmiképpen nem való. A nagyközönség jó része alighanem belátja, hogy pereccel, sóspálcikával, keménycukorkával vagy más hasonlókkal biztosan nem szerencsés etetni az állatokat. De akár az alma és a sárgarépa is gondot okozhat, olyan állatoknál is, akik különben a gondozóktól is szoktak ilyesmit kapni. Hiszen a látogatók – a gondozókkal ellentétben – nem tudhatják, ha az állatnak esetleg diétáznia kell, vagy egy altatásban végrehajtandó vizsgálat miatt egyáltalán nem ehet semmi.
Ezért van az, hogy a színvonalas állatkertekben vagy tiltják az állatok etetését, vagy legalábbis ellenőrzött mederbe igyekeznek terelni a nagyközönség etetési hajlandóságát. A mi Állatkertünkben is ez a helyzet, hiszen állataink etetése tilos.

És hogy milyen problémákat okoz, amikor a látogatók nem veszik figyelembe az állatok egészsége érdekében megfogalmazott kéréseinket? Például cukorbetegséget a gyűrűsfarkú makiknál! Állatorvosaink korábban több makit is kezeltek cukorbetegség miatt, amelynek kialakulása legfőképpen a látogatók általi etetésre volt visszavezethető. Ez idő szerint ugyan nincs olyan makink, akit cukorbetegség miatt kezelni kellene, de szűrővizsgálatokat rendszeresen végzünk rajtuk.

Állataink mellett természetesen látogatóink egészsége is fontos a számunkra. Bár senki étrendjébe nem kívánunk beleszólni, de példának okáért együttműködünk Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezetével, az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal. 2020. augusztus 27-én és 29-én, azaz most csütörtökön és szombaton 10 és 16 óra között az alapítvány ingyenes vércukormérést tart Állatkertünkben, annak a programnak, illetve szűrőkörútnak a részeként, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és a rendszeres szűrések fontosságára. Az alapítvány sárga sátrát épp a gyűrűsfarkú makik kifutója melletti sétányon állítják fel, felhívva a figyelmet arra is, hogy az állatkerti állatok cukorbetegsége ellen is tehetünk, méghozzá úgy, ha mindenki betartja az állatok etetésére vonatkozó szabályokat.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.