Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Együtt a sarkvidéki élővilágért 2013. szeptember 20.

Az Állatkert volt az egyik állomása a Greenpeace világméretű rendezvényének, amely a sarkvidéki természetes élőhelyek és az ott honos élővilág fennmaradását fenyegető veszélyekre hívta fel a nyilvánosság figyelmét. Az esemény helyszíne természetesen a jegesmedve kifutó volt, hiszen az Északi-sarkvidék faunájának éppen a jegesmedve a legjellegzetesebb képviselője. A faj emutatásán keresztül és a Varázshegyben nemrég nyílt kiállítás segítségével az Állatkert is igyekszik megismertetni a nagyközönséggel a sarkvidékek védelmének fontos kérdéseit.

Néhány nappal ezelőtt a jegesmedve kifutó előtti tér volt az egyik helyszíne a Greenpeace sarkvidéki akciónapjának, amellyel egy időben 36 ország 110 városában tartottak hasonló rendezvényt. A sarkvidéki élőhelyeket fenyegető veszélyekről Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója beszélt, különös tekintettel a globális éghajlatváltozásra, amelynek nyomán a sarki jég kiterjedése évről évre egyre jobban csökken. Mező János Bálint, a Greenpeace Sarkvidék kampányfelelőse pedig jelképesen örökbe fogadta Taniát, Állatkertünk népszerű jegesmedvéjét. Az akciónap alkalmából Tania külön halcsemegét is kapott, amit az egyik jegesmackónak öltözött Greenpeace aktivista hozott el számára.
Az eseményen Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője emlékeztetett arra, hogy az intézmény kiemelt jelentőséget tulajdonít az éghajlatváltozással, illetve a sarkvidékek fennmaradását veszélyeztető folyamatokkal kapcsolatos tudnivalók bemutatására. Részben ezzel a témával foglalkozik például az az új kiállítás is, amely a Varázshegyben, az ún. „Óriások Csarnokában" kerül bemutatásra. Emellett rámutatott az állatkerti jegesmedve bemutatás és szaporítás fontosságára is. Tudnivaló, hogy 1933-ban a Fővárosi Állat- és Növénykert volt az egyik első olyan állatkert, ahol mesterséges körülmények között is sikerült a jegesmedvék szaporítása, így a városligeti intézmény jelentős szerepet vállalt a természetvédelmi célú jegesmedve szaporítás részleteinek kidolgozásában. A világ egyik leghíresebb jegesmedvéje, a Berlini Állatkertben élt Knut felmenői is Budapestről származtak.