Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Együttérzünk a bajban a Krefeldi Állatkerttel 2020. január 2.

A Fővárosi Állat- és Növénykert együttérzését fejezi ki a Krefeldi Állatkertben történt, számos állat fájdalmas pusztulását okozó tűzeset miatt, és felajánlja szakmai segítségét a németországi állatkertnek.

Megrendülten értesültünk a németországi Krefeld állatkertjében január elsejére virradó éjjel pusztító tűzről, melyben több állat is elpusztult. Az állatkerti szakmai közösségen belüli szolidaritás jegyében a Budapesti Állatkert együttérzését fejezi ki a Rajna menti társintézménynek, és szükség esetén készek vagyunk szakmai segítséget is nyújtani.

Ami történt, számunkra családi tragédia, nemcsak azért, mert az állatkerti világhálózat, és ezen belül az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tagjaként egy „családba", egy szakmai közösségbe tartozunk krefeldi barátainkkal, hanem azért is, mert a tűzben elpusztult állatok között volt a két idős gorilla, Massa és Boma is, akik történetesen a mi egyik nőstény gorillánk, N'Yaounda nagyszülei, illetve a kétéves kölyke, Indigo dédszülei.

Megrendítő dolog tűzben elpusztult állatokról hallani, akár állatkerti tűzesetről, akár lakástűzben megégett társállatokról, vagy éppen a természetben, erdő- és bozóttüzekben elpusztult vadállatokról van szó. Ráadásul a Krefeldi Állatkertben pusztító tűz oka a jelentések szerint szilveszteri tűzijáték volt!

A szilveszter éjjel használt pirotechnikai eszközök a fokozott tűzveszélyen túl egyéb jelentős problémákat is okoznak. Az általuk keltett hang- és fényhatások sok állatot rémisztenek meg, legyen szó kedvtelésből otthon tartott állatoktól, állatkertek lakóiról, vagy éppen a városok területén vadon élő állatokról. Sőt, az emberek között is jócskán akadnak, akiket zavar vagy megijeszt az ilyen eszközök használata. Ráadásul az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint ezek az eszközök most szilveszterkor is több mint tucatnyi honfitársunknak okoztak komoly sérüléseket.

Az állatvédő és állatmentő civil szervezetek is temérdek súlyos esetről, szívfájdító módon elveszett, vagy akár menekülés közben elpusztult házi kedvencről számoltak be. Állatkertünk vadállatmentéssel foglalkozó alapítványa szintén azt tapasztalja, hogy ilyenkor megsokasodnak a mentőhelyre bekerülő állatok, amelyek az elszenvedett sokk következtében kerülnek bajba.

Mindezeket megfontolva Állatkertünk szívesen látna olyan szabályozást, amely a jelenleginél jóval szigorúbb keretek közé szorítaná a pirotechnikai eszközök használatát.