Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Együttműködés a mentett vadállatokért 2019. október 3.

Új bemutató mentőközpont, férőhelyek a mentett állatoknak, úgy gyógyászati és diagnosztikai eszközök, nemzetközi konferencia és tapasztalatcsere – csak néhány példa, mi minden valósult meg a ZOO4NAT program keretében a mentett állatokért.

Állatkertünk hírei közt gyakran számolunk be különféle állatok mentéséről. Hiszen intézményünk szerteágazó természetvédelmi tevékenységének egyik fontos eleme az állatmentő munka. Ez alatt olyan Magyarországon honos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok egyedeinek mentését kell érteni, akik valamilyen okból emberi segítségre szorulnak. Vannak köztük sérült madarak, például törött szárnyú gólyák, áramütött ragadozó madarak, vannak elárvult állatok, madárfiókák, kismókusok, vannak, akik egyszerűen csak legyengültek, vagy más ok miatt pusztulnának el segítség nélkül. Évente 1500 és 2000 közötti mentett állatról gondoskodunk, a tavalyi évben egészen pontosan 1807 egyedről. A mentett állatok legnagyobb része madár, de akadnak köztük kisemlősök, hüllők, kétéltűek, néha még gerinctelenek is.

Miközben mindig nagy örömmel számolunk be az állatok sikeres mentéséről, és a felgyógyult, felcseperedett, felerősödött állatok szabadon engedéséről, arról kevés szó esik, hogy mennyi erőforrás szükséges ennek a sok mentett állatnak az ellátásához. Szerencsére az elmúlt csaknem két esztendőben remek lehetőségünk adódott a mentőmunka fejlesztésére, méghozzá barátainkkal, a Kassai Állatkerttel közösen. Ezt a programot mi egyszerűen csak ZOO4NAT projektnek hívjuk.

Szlovák-magyar együttműködés az élővilág védelméért
A ZOO4NAT projekt a Fővárosi Állat- és Növénykert, mint vezető kedvezményezett, és a Kassai Állatkert közös projektje, amely a „Szlovák és magyar állatkertek együttműködése az őshonos állatvilág megőrzéséért a határ menti térségben" címen beadott pályázat alapján, az Európai Unió támogatásával, egészen pontosan az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának társfinanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósult meg. A projekt teljes költségvetése 1.215.000 euró, amelyből 1.033.000 euró az elnyert támogatás. A Fővárosi Állat- és Növénykertre eső rész 674.000 euró, amelyből összesen 641.000 euró a támogatás, 33.700 euró pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert önrésze.

A projekt célja az volt, hogy segítse és fejlessze a szóban forgó két állatkert szakemberei által folytatott mentőmunkát, ideértve a mentőmunkát szolgáló létesítmények és eszközök fejlesztését, illetve olyan fejlesztéseket is, amelyek lehetővé teszik, hogy a mentőmunka ne a kulisszák mögött folyjon, hanem élményszerű módon bemutatható legyen a nagyközönségnek is.

Sünispotály Budapesten, Ártéri Erdő Tanösvény Kassán
A fejlesztések mindkét állatkertben a mentett fajok egyedeinek bemutatására, Budapesten ezen felül magának a mentőmunkának a fejlesztésére, valamint a mentőmunka és az ismeretterjesztés elősegítésének céljából egy korszerű látvány-mentőközpont kialakítására is irányultak. Ez utóbbi 2018 nyarán valósult meg a Állatkertünk új bemutató mentőközpontja, a Sünispotály megnyitásával.

A Sünispotályban a nagyközönség saját szemével láthatja, hogyan foglalkoznak a gondozók a mentett állatokkal, a nézőtéren emellett egy kiállítás is segít megismerkedni a mentőmunka rejtelmeivel. Élve a Sünispotályban rejlő oktatási és ismeretterjesztő lehetőségekkel, a Fővárosi Állat- és Növénykert pedagógiai programkínálatába is beépített olyan tematikus foglalkozásokat, amelyeket a zoopedagógusok a Sünispotályban tartanak meg az állatmentő tevékenység témakörében. A szakemberek lényegében egy élménypedagógiai programcsomagot alkottak meg a projekt részeként.

A Kassai Állatkertben Ártéri Erdő Tanösvény létesült, ahol az állatkertet átszelő kis patak mentén kialakult természetes patakparti élőhely élővilágát változatos ismeretátadó és foglalkoztató eszközök révén mutatják be, továbbá külön bemutató egységek létesültek a régióban élő hüllők magas színvonalú tartására és bemutatására is.

A ZOO4NAT projekt keretében megvalósult fejlesztések közül mindkét állatkertben igen fontos volt a mentett állatok elhelyezését szolgáló létesítmények, röpdék fejlesztése. Ezeken felül Budapesten egy a mentőmunkával kapcsolatos szállítási igényeket szolgáló furgont is beszereztek, és fejlesztették az állatgyógyászati és diagnosztikai eszközparkot is: egyebek mellett egy korszerű mobil ultrahangos berendezést is sikerült vásárolni.

Szakmai tapasztalatcsere
Nagy szakmai jelentőséggel bírnak az állatmentéssel foglalkozó szakemberek tapasztalatcseréjét szolgáló programelemek. Ez azért is fontos, mert bár ma már szinte minden jelentősebb állatkert foglalkozik természetvédelmi tevékenységgel, az őshonos állatok segítségre szoruló egyedeivel kapcsolatos mentőmunkát csak kevés helyen végeznek.

A projekt keretében így egy nemzetközi konferenciát is szerveztek a vadon élő madarak, kisemlősök és más vadon élő állatok mentéséről. A május végén Budapesten megtartott szakmai eszmecserén a vadállatmentés számos jeles, nemzetközi hírű szakembere vesz részt az Egyesült Államokból, Oroszországból, Csehországból, Szlovákiából, Horvátországból és természetesen Magyarországról is. A három napon át tartó konferencián 17 előadásra került sor a mentés konkrét szakmai tapasztalatairól, a mentőmunka természetvédelmi vonatkozásairól, a visszatelepítés és visszavadítás kérdéseiről, a mentett állatok gyógyászatáról és gondozásáról, a mentő tevékenységhez kapcsolódó jogi, kommunikációs és marketing kérdésekről, valamint a mentőmunkával összefüggő ismeretterjesztés és a mentőközpontok fejlődésének távlatairól.

A konferencia mellett csoportos tanulmányutakra, workshopokra, illetve online eszmecserékre, webináriumokra is sor került a mentőmunkával kapcsolatos szakmai tapasztalatok megosztása céljából.

Az együttműködés folytatódik
A ZOO4NAT projekt megvalósításának időszaka 2018. január 1-től 2019. október 31-ig tart. A 2019. október 3-án, a közelgő állatok világnapjához is kapcsolódóan megtartott, a sajtó számára is nyilvános bemutató egyben a hivatalos záróesemény is volt. A projekt során megvalósult fejlesztések és szakmai programok nyomán azonban a jövőben még magasabb színvonalon, még intenzívebb ismeretterjesztő munkával kísérve folytatódhat a mentőmunka a résztvevő két állatkertben. Emellett a Kassai Állatkert és a Fővárosi Állat- és Növénykert, immár a ZOO4NAT projekt keretein kívül tovább folytatja a megkezdett együttműködést. Erről az október 3-i záróeseményen megállapodást írt alá Erich Kočner, a Kassai Állatkert igazgatója, és prof. dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.


Vadmacskák, darázsölyv, denevér, csempészett rákok
A csütörtöki projektzáró esemény sztárjai persze maguk a mentett állatok voltak. Közülük többet az állatkerti állategészségügyi csapat tagjai alaposabban is bemutattak be az érdeklődőknek. Az esemény meghívott vendégei és a programon részt vevő gyerekek többek között három vadmacskával, darázsölyvvel, rőt koraidenevérrel, sünnel, füsti fecskével, kecskerákokkal (utóbbiakat, mint csempészárut, nemrég foglalta le a rendőrség egy kamion ellenőrzése során), illetve egy gólyával is megismerkedhettek.




Mentő tevékenységünkről további információk
itt olvashatók, tavaly megnyílt bemutató mentőközpontunkról, a Sünispotályról itt írtunk bővebben, a tavalyi évben végzett állatmentő munka számszerű összesítését pedig itt tettük közzé. Az elmúlt időszakban több fontos fejlesztésre és szakmai eseményre is sor került a mentőmunkával kapcsolatban: ezekre az úgynevezett ZOO4NAT projekt keretében, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával került sor.