Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Elárvult denevérbébik a Sünispotályban 2019. július 2.

Az évi csaknem kétezer mentett állatunk között szép számmal akadnak denevérek is. Az évnek ebben az időszakában főleg elárvult denevérbébik kerülnek be hozzánk, akiket munkatársaink embert próbáló munkával igyekeznek felnevelni.

Állatkertünk természetvédelmi tevékenységének részeként évek óta foglalkozunk Magyarországon őshonos, vadon élő és természetvédelmi oltalom alatt álló – tehát védett vagy fokozottan védett – állatfajok olyan egyedeinek mentésével, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Az évi csaknem kétezer mentett állat legnagyobb része madár, de szép számmal akadnak köztük denevérek is. A denevérek védelme különösen fontos: természetvédelmi és ökológiai szempontok miatt is, de az ember saját szempontjai miatt is. Hiszen egyes denevérek éjszakánként akár ezer szúnyogot is elpusztíthatnak, így az, hogy mennyi szúnyoggal kell szembenéznünk, szoros összefüggésben van a denevérek számával.

A hidegebb évszakokban rendszerint telelésben megzavart denevérek szoktak hozzánk bekerülni. Nyáron viszont sokkal jellemzőbb, hogy elárvult, odúból kipottyant denevérkölykökkel akad dolgunk. A szopós korban lévő, tehát még tejen élő denevérbébik felnevelése nem egyszerű feladat. Az állatok mindenekelőtt nagyon aprók, alig 1,5 grammosak, szóval nem nehezebbek, mint három szem zöldborsó. Mivel denevértejet nemigen lehet szerezni, ezért macskatejpótló tápszerrel szoktuk őket tetetni. Ehhez azonban megfelelő fecskendőre is szükség van, mert a denevérkölykök apró szájába való cumisüveg nem létezik, ráadásul egy ilyen állat alkalmanként 0,15 ml-nél nem nagyon kaphat többet. Az etetést viszont három óránként ismételni kell, mert ezeknek az állatoknak eléggé gyors az anyagcseréjük. Vigyázni kell arra is, hogy az apróságok ne száradjanak ki, és hogy megfelelően meleg helyen tartsuk őket, nehogy kihűljenek.

Bemutató mentőközpontunkban, a tavaly megnyílt Sünispotályban jelenleg valamivel több mint egy tucat denevérbébit nevelnek munkatársaink. Az állatok három különböző fajhoz tartoznak. Mivel az etetések a közönség szeme láttára történnek, ezért látogatóink is láthatják, hogyan táplálják a kicsiket a gondozók. Ha minden jól megy, és az állatokat sikeresen át tudjuk szoktatni a szilárd táplálékra, várhatóan augusztus közepén tudjuk majd elengedni őket. Előbb azonban még egy gyakorló szobába kerülnek, ahol a repülést gyakorolhatják majd. Az ilyen szobákban különböző textileket szoktunk felakasztani, hogy az állatok gyakorolhassák a tereptárgyak felismerését és kikerülését úgy, hogy ha esetleg nem sikerül a dolog, akkor se ütközzenek semmi keménnyel, hanem a textilen megkapaszkodva újra elrugaszkodhassanak.

Mivel a denevérek sikeres felneveléséhez nagyon sok tapasztalatra van szükség, Állatkertünk azt javasolja, hogy ha valaki elárvult denevérbébit talál, mihamarabb, lehetőleg még aznap próbálja meg eljuttatni a megfelelő szakemberekhez, például hozzánk, a Sünispotályba. Addig is, amíg ez sikerül, érdemes nedves rongyot tenni az állatok alá, hogy ki ne száradjanak, melegen tartani őket, és esetleg tápszert is cseppenteni nekik, amint aztán felnyalhatnak.

Mentő tevékenységünkről további információk itt olvashatók, tavaly megnyílt bemutató mentőközpontunkról, a Sünispotályról itt írtunk bővebben, a tavalyi évben végzett állatmentő munka számszerű összesítését pedig itt tettük közzé. Az elmúlt időszakban több fontos fejlesztésre és szakmai eseményre is sor került a mentőmunkával kapcsolatban: ezekre az úgynevezett ZOO4NAT projekt keretében, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával került sor.

 

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.

Vásárolj Állatkerti belépőjegyet sorban állás és tranzakciós díj nélkül a mobiloddal. Részletek