Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Élő állatok az oktatásban 2016. szeptember 29.

A Fővárosi Állat- és Növénykert adott otthont az élő állatok oktatásba való integrálásának hazai lehetőségeit megvitató szakmai műhelymunkának szeptember 28-án.

A rendezvény résztvevőit Prof. Dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója köszöntötte.Az eseményre az Európai Unió Élethosszig Tartó Tanulás programjának támogatásával, az ELENA (Experiential Learning and Education for Nature Awereness) projekt keretében került sor. A szervezők (a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország) a projekt három éve alatt német, román és grúz szervezetekkel (kutatóintézetekkel, iskolákkal, tanárképző központokkal, állatkertekkel) dolgoztak közösen az élő állatok oktatásba való integrálása, és e mentén a diákok környezetért érzett felelősségének és tudatos környezethasználatának kialakítása céljából.

A projekt alapja a német „Tiere Lieve” modell, mely szerint az élményt adó tapasztalati tanulás és az állat-asszisztált oktatás révén a gyermekek megismerik és megszeretik az állatokat, ami segíti a természethez való kapcsolódásukat, rendszergondolkodásuk fejlődését. Motiváltabbak lesznek a természeti környezet, a biodiverzitás megóvására és az ember saját környezetére tett hatásának megértésére.

Az ELENA projektnek nem titkolt szándéka, hogy az állatok és élőhelyeik megismertetésén, megszerettetésén túl a mindennapi életben, a tanulás és a munka során is haszonnal alkalmazható kompetenciák fejlesztését segítse. Az alkalmazott módszerek tananyagba történő beépítésével megérthetővé válnak az ökológiai problémák, azok okai és rendszerszintű megoldási lehetőségei. Segítségével a következő generációk is megtalálhatják felelős helyüket a bioszférában, ezáltal is elősegítve egy fenntarthatóbb világ felé való átmenetet.

A projekt három éve során a résztvevő országok nem csupán lefordították az eredeti tanári kézikönyvet, hanem kutatómunkát is végeztek. Feltérképezték a nemzeti környezeti nevelés és tanárképzés helyzetét, az állat-asszisztált oktatás nemzeti alaptantervekbe való integrálásának lehetőségeit, illetve számba vették az ELENA program által fejleszthető készségeket és képességeket. Az eddig összegyűjtött játékok, módszerek mellé pedig új modulokat (pl. hangya, giliszta) is kidolgoztak, melyeket iskolai környezetben ki is próbáltak.

A közös munka eredményeit tanárképzések, tréningek, workshopok, projekttalálkozók és (nemzetközi) konferenciák segítségével osztjuk meg az érdeklődő szakemberekkel, állami civil szervezetekkel, vállalkozásokkal. Ezeken az eseményeken a személyes megismerés, illetve a modulok kipróbálási lehetősége révén minden érdeklődő megtapasztalhatja az állat-asszisztált oktatás által nyújtott inspiráló élményt.

További információ: www.elena-project.eu