Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Elpusztult a bükki szervál: covidos volt 2021. november 27.

Pénteken elpusztult a Bükkben befogott és Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál. Az állat boncolását még pénteken elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta.

Az elmúlt napokban sokat foglalkoztak a médiumok a bükki szervál néven elhíresült állattal. Ez a macskafélék családjába tartozó faj Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos, magától tehát biztosan nem kerülhetett Borsod és Heves megye határvidékére. Ugyanakkor előfordul, hogy emberek kedvtelésből tartanak szervált, így igen valószínű, hogy a bükki szervál korábban házikedvenc lehetett, s vagy megszökött korábbi tartójától, vagy esetleg szándékosan engedték el.

A hazai erdők természetesen egyáltalán nem jelentenek ideális élőhelyet egy szervál számára, különösen a mostani hideg időben, hiszen egy melegigényes, trópusi állatról van szó. Arról már nem is beszélve, hogy korábban bizonyára mindig embertől kapta az ennivalót, tehát valószínűleg nem is tudott volna magának segítség nélkül táplálékot találni. Ezért is volt fontos, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai sikeresen befogták a bükki szervált, majd Állatkertünkbe szállították.

Az állat kedden este került be természetvédelmi mentőhelyünkre, amely az Állatkert tulajdonképpeni területéhez képest különálló telken álló, a karanténozás szabályai szerint működő létesítmény. Az állat számára itt fűtött férőhelyről, illetve megfelelő táplálékról gondoskodtunk. Amint a munkatársaink által szerdán délelőtt készített felvételeken is látható, az állat sajnos nem volt túl jó kondícióban a bekerülésekor, sokkal megviseltebbnek látszott, mint a korábban, még kóborlásai idején készült képeken. Valószínűleg a megelőző napokban nemigen evett, és talán nem is ivott. Jó jelnek tűnt viszont, hogy bekerülése után azonnal elfogadta a neki kínált vizet és táplálékot, s bár rendszertelenül evett, mindig fogyasztott valamennyit.

Pénteken reggel aztán rosszabb lett az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott. Az állat antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót is kapott, de sajnos az állatorvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni: nem sokkal 11 óra előtt elpusztult. A boncolást és a hozzá kapcsolódó vizsgálatokat még aznap elvégezték az Állatorvostudományi Egyetemen, illetve külső laborokban. Ezek során megállapították, hogy az állat pusztulását Covid19 koronavírus betegség okozta.

A koronavírus világjárvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a pandémiáért felelős SARS-CoV2 vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Az első ilyen esetre 2020 tavaszán került sor a Bronx-i Állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc elpusztult a vírus okozta megbetegedés miatt.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már a Covid19 járvány magyarországi megjelenésekor, még azelőtt, hogy az első állatkerti esetek ismertté váltak volna, számos olyan elővigyázatossági intézkedést vezettünk be, amely minimálisra csökkentette annak az esélyét, hogy az állatkerti állatok megfertőződjenek. Ennek is köszönhető, hogy nálunk eddig egyetlen állat sem lett covidos. Ezzel együtt szakembereink mind a vírus kimutatására, azaz a tesztelésre, mind az állatok gyógykezelésére felkészültek a nemzetközi állatkerti protokollok alapján.
A covidos bükki szervál természetesen nem számít állatkerti esetnek, hiszen egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó, aki végig az Állatkert többi lakójától elkülönítetten, a karanténozási szabályoknak megfelelő férőhelyen tartózkodott. A róla az elmúlt napokban gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál Covid-tesztet is végzünk.

Azoknak az egzotikus vadállatoknak, akik nem őshazájukban, vadon élnek, hanem ember tartja őket, mindenképpen szakszerű és a jogszabályoknak megfelelő gondoskodásra van szükségük. A bükki szervál nyilvánvalóan már jóval azelőtt megfertőződhetett, hogy befogták volna, és azt ugyan nem tudni, hogy normális körülmények között a szervezete legyőzte volna a vírust, de az, hogy napokig, sőt talán hetekig étlen-szomjan a csípős hidegben kellett lennie, biztos, hogy nem segített.