Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Három mentett vadmacska tért vissza a természetbe 2021. március 4.

Elkeveredhetett az anyjától az a három vadmacska kölyök, akik még tavaly kerültek be hozzánk mentett állatként. Munkatársaink felnevelték őket, és most visszatérhettek természetes élőhelyükre. Évente mintegy kétezer mentett állatnak segítünk.

Fotó: Dr. Sós-Koroknai ViktóriaA vadállatmentő munka talán leginkább felemelő pillanata az, amikor a meggyógyított, felerősített, vagy épp árvaságuk miatt emberi segítséggel felnevelt állatokat visszajuttatjuk természetes élőhelyükre. Néhány nappal ezelőtt ismét átélhettük ezeket a pillanatokat, hiszen három mentett vadmacskát engedtünk szabadon a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen.

A három testvér – egy nőstény és két hím – még kölyökként elárvulhatott, vagy elkeveredhetett az anyaállattól, így találták meg őket tavaly Felsőzsolca közelében, egy megbolygatott területen. Az állatok előbb a Mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd néhány nappal később átszállították őket Állatkertünk Vadállatmentő Központjába.

Az elmúlt hónapokban munkatársaink felnevelték a kölyköket, illetve felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert ha kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

Fotó: Dr. Sós-Koroknai ViktóriaAz állatokról való gondoskodás mellett genetikai vizsgálatokat is végeztünk rajtuk. Ez azért fontos, mert a hazai vadmacska állományt jelentősen érinti a kóbor házimacskákkal való kereszteződés problémája, így a visszaengedéshez tudni kell, hogy nemcsak ránézésre, hanem genetikai értelemben is „igazi" vadmacskákról van szó. A vizsgálatok megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tisztavérű állatok.

Február 26-án végre eljött az ideje az elengedésnek is. Erre három különböző helyszínen került sor: a nőstény állatot a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, illetve a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben engedtük szabadon. Ezek az élőhelyek mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartoznak. A helyszínek kiválasztásában fontos szempont volt, hogy lakott területektől távol eső, megfelelően természetes állapotú erdős területre kerüljenek. A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését: ez természetvédelmi szempontból igen hasznos.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elengedésről videót is készített.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozónk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.

A vadállatmentés fontos területe Állatkertünk természetvédelmi tevékenységének. Magyarországon őshonos vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek mentéséről van szó, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. A fő profil a madármentés, de emlősökkel, sőt időnként még hüllőkkel és kétéltűekkel is foglalkozunk. Elárvult vadmacskákkal is többször akadt már dolgunk, a legutóbbiak elengedése 2019 őszén igazi médiaesemény volt (amire idén a koronavírus világjárvány miatt sajnos nem volt lehetőség).

A tavalyi évben egyébként 104 faj 1988 mentett egyede kapott második esélyt Vadállatmentő Központunkban. Munkatársaink a beteg, sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik. A cél mindig az, hogy a mentett állatok végül visszakerülhessenek természetes élőhelyükre.

A vadállatmentő munka további hírei itt olvashatók.