Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hétezer vendég a XXV. Sérült Gyermekek Napján 2016. szeptember 20.

1992 óta minden év szeptemberében van egy nap, amikor reggeltől délutánig tartó változatos programokkal várjuk a fogyatékossággal élő gyermekeket és fiatalokat. ÉFOÉSZ-szel közös rendezvényen ezúttal 7247 fő vett részt.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) a Fővárosi Állat- és Növénykerttel közösen 1992 óta minden évben megrendezi a Sérült Gyermekek Napján. A szeptemberi rendezvény célja, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára önfeledt kikapcsolódást, egész napra szóló érdekes programokat biztosítsanak a szervezők, természetesen díjmentes belépéssel.

A 2016-os esztendőben szeptember 19-én, hétfőn került sor a Sérült Gyermekek Napjára, méghozzá sorrendben a huszonötödikre. Ehhez a jelentős jubileumhoz ráadásul két másik évforduló is kapcsolódik, hiszen az ÉFOÉSZ 35 éves, az Állatkert pedig 150 éves az idén.

A rendezvény résztvevői reggel 9-től kezdve folyamatosan érkeztek. A hivatalos megnyitó esemény 10 óra 30 perckor kezdődött a főbejáratnál, ahol Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős államtitkár, Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke, Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke, valamint prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. A rengeteg látnivaló, program és foglalkozás, illetve színpadi mellett bizonyára a szép időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy igen sok vendég, összesen 7247 fő vett részt az idei Sérült Gyermekek Napján.

Az önfeledt szórakozás mellett a rendezvény arra is jó alkalom, hogy a társadalom figyelmét felhívja a fogyatékossággal élő emberekre. Ügyükre mostanában szerencsére a paralimpiai játékok is ráirányítják a figyelmet, különösen annak nyomán, hogy a magyar paralimpiai csapat egy aranyérmet, nyolc ezüstérmet és kilenc bronzérmet szerzett a brazíliai Rio de Janeiróban nemrég megrendezett játékokon.

A Fővárosi Állat- és Növénykert természetesen nemcsak az évente egyszer megrendezett Sérült Gyermekek Napján, hanem az év többi napján is odafigyel a fogyatékossággal élő emberekre. Az őket képviselő reprezentatív szervezetekkel (MVGYOSZ, SINOSZ, SVOE, ÉFOÉSZ, MEOSZ, AOSZ) hosszú évek óta együttműködik annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek igényeire minél inkább oda tudjunk figyelni az Állatkert napi működése során is.

A fentiek mellett több más, a fogyatékossággal élő embereknek szervezett programban is közreműködünk. Ilyen például az egyik budapesti gimnázium által évről éve megszervezett Kapcsolda, amikor a gimnázium diákjai velük egykorú, fogyatékossággal élő fiatalokat várják fél napos programmal: ezt a rendezvényt Állatkertünk évek óta kezes, simogatható állatokkal segíti.

Az Állatkert társadalmi felelősségvállalása a fogyatékossággal élők mellett kiterjed többek között a krónikusan beteg, illetve a hátrányos helyzetű gyermekekre is. Az ezzel kapcsolatos tevékenységre jó példa az „Áloméj az állatkertben” (Dreamnight at the Zoo) nevű nemzetközi kezdeményezés, amelyhez a Fővárosi Állat- és Növénykert a hazai (és általában a kelet-közép-európai) állatkertek közül az elsők között csatlakozott. A nyaranta megtartott „Áloméj” alkalmával az Állatkert családtagokkal érkező krónikusan beteg gyermekek számára szervez különleges esti, a normál nyitva tartási idő utáni programokat.