Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hilda emlékére 2014. november 18.

Csütörtökön elpusztult Hilda, Állatkertünk matuzsálemi korú sziamang nősténye. Az 1987-ben érkezett állat 45 éves volt, ami majdnem kétszerese a vadonban élő sziamangok átlagos élettartamának. Cikkünkben sokunk kedvencére emlékezünk.

November 13-án csütörtökön elpusztult Hilda, Állatkertünk matuzsálemi korú sziamang nősténye. Az állat 1969-ben született, bár a pontos születési dátuma nem ismert. Hozzánk 1986-ban került társával, a Hildához hasonló korú Goofy-val. A két állat kezdetben az emberszabású majmok számára kialakított állatház végében lakott, majd átköltöztek az egykori Majomház, a mai Madagaszkár-ház végébe. Közben teltek-múltak az évtizedek, s a két állat változatlan energiával végezte akrobatikus mutatványait a mászófákon, s lelkesen énekelték jellegzetes dalukat. Ez utóbbit különösen akkor lehetett hallani tőlük, ha sok látogató vette körül a férőhelyüket, mert a nagy közönség szinte stimulálta őket.

A sziamangok a természetben – ha elég szerencsések a túlélésért zajló mindennapos küzdelemben – általában 25-30 évig szoktak élni. Az állatkertekben, ahol az állatok rendszerint tovább élnek vadonbeli fajtársaiknál, a 30-40 év közötti kor sem számít ritkaságnak. Az azonban már egészen rendkívüli dolog, hogy egy sziamang 40 évnél is tovább éljen. A szakirodalom szerint a sziamangok lehetséges maximális élettartama 43 év, s a 2010-es években már ezt kezdték megközelíteni állataink. Az idő azonban őket sem hagyta érintetlenül, s egyre nagyobb számban jelentkeztek rajtuk az idős korra jellemző egészségi problémák. Goofy végül tavaly tavasszal pusztult el, Hildának azonban még egy év megadatott. Időről időre előfordultak kisebb-nagyobb problémák, hasfájás, és más, a tápcsatornával kapcsolatos problémák, de aggodalomra igazán okot adó gondok csak az elmúlt hetekben merültek fel. Múlt héten Hilda már alig bírt mozogni, s végül csütörtökön reggel távozott el közülünk.

Mivel az állatkerti állatoknak nem kell megküzdeniük nap mint nap az életben maradásért, idős állatok sokkal nagyobb gyakorisággal fordulnak elő közöttük, mint a szabad természetben élő fajtársaik körében. Ennek tudható be, hogy a legtöbb állatkertben több matuzsálemi korú állattal is találkozhat a közönség. Nálunk a legidősebb állatok listáját Samu, a 70 év körüli aligátor vezeti, de akad idős bukázó sas, marabu, víziló és gorilla is Budapesten. Természetesen nemcsak az abszolút életkor számít, hanem az, hogy a faj vadonbeli állományára jellemző élettartamhoz képest mennyi idős az adott egyed. A sziamangok esetében például Hilda a 45 évével különlegesen hosszú életűnek számít, olyannyira, hogy a tudomány számára eddig ismertté vált összes sziamang közül mindössze hat olyan állat akad, amelynek életkora Hildáéval összemérhető.