Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hódmentés a csatornából 2021. augusztus 26.

Egy záporkiömlő csatornában talált hódokat mentettünk tegnap a Fővárosi Csatornázási Művekkel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal közösen. Az egyik állaton sérülések is voltak, őt ma reggel meg is műtötte állatorvosi csapatunk.

Szerdán két hódot mentettek ki Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a mi Állatkertünk szakemberei egy záporkiömlő csatornából. Az állatokat a Ferencvárosi Szivattyútelep kőbányai záporkiömlő csatornájának vizsgálata során találták, s azt is megfigyelték, hogy az egyik állat valószínűleg sérült, vagy beteg lehet. Az FCSM munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot az illetékes hatósággal, vagyis a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint Állatkertünkkel. Az összehangolt csapatmunkának köszönhetően néhány órán belül mindkét hódot sikerült befogni.

A szakemberek egy-egy – fúvócsővel célba juttatott – altatólövedékkel rövid időre elkábították az állatokat, hogy háló segítségével biztonságosan a felszínre húzhassák őket a mintegy négy méter mélyen található csatornából. A két hód közül az egyik teljesen egészségesnek bizonyult, így ezt az állatot a DINPI munkatársai azóta már vissza is engedték a természetbe egy erre alkalmas helyszínen. A másik állaton viszont több sérülést találtunk, így őt Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére szállítottuk be.

A sérült hódot ma reggel megműtöttük. Az állaton testszerte, de különösen a nyak és a fej tájékán több harapott sérülés is volt, amelyeket valószínűleg egy másik, rivális hód okozhatott. Állatorvosi csapatunk ellátta, összevarrta a sebeket, illetve az állat infúziót, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is kapott. A sérült hód az elkövetkező hetekben Állatkertünkben lábadozik majd, s ha felgyógyult, illetve újra megerősödött, a tervek szerint ő is visszakerülhet természetes élőhelyére.

A vadállatmentés Állatkertünk szerteágazó természetvédelmi tevékenységének fontos területe. Magyaroroszágon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek mentéséről van szó, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. A sérült, beteg állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük. A cél minden esetben az, hogy a sikeresen rehabilitált állatokat végül visszajuttathassuk természetes élőhelyükre. Évente mintegy kétezer állat kap második esélyt mentőmunkánknak köszönhetően. A fő profil elsősorban a madarak mentése, de védenceink között emlősök, sőt időnként hüllők és kétéltűek is szoktak lenni.

Segítségre szoruló hódokkal sem most először akad dolgunk. Emlékezetes volt például 2013-ban Hortenzia, illetve Pocak, az elárvult hódgyerek, vagy 2015-ben Franci, a városba tévedt hód esete, de 2018-ban is sikeres hódmentésről számolhattunk be. Sőt, már csatornából is mentettünk hódot korábban, ugyancsak az FCSM és a DINPI szakembereivel közösen.

Ha kíváncsi vagy az Állatkertünkben folyó vadállatmentő munkára, a mentéssel kapcsolatos híreket itt találod.