Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ilyen volt a Kutatók Éjszakája az Állatkertben 2022. október 14.

A közelmúltban volt a Kutatók Éjszakája, amelyen idén először Állatkertünk is részt vett. Ismeretterjesztő előadásokkal és interaktív állomásokkal nyújtottunk betekintést az állatkertészet titkaiba a tudományok iránt érdeklődőknek.

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság Marie Skłodowska-Curie Actions programjának kezdeményezésére 2005-ben indult, Magyarországon pedig 2006 óta rendezik meg. Az idei, 2022-es évben országszerte több mint ötven település 170-nél is több intézménye 260 helyszínen több mint 2500 programmal várta a tudományok és a kutatói munka iránt érdeklődő nagyközönséget. A kezdeményezésben résztvevő intézmények kezdettől fogva jórészt egyetemek, kutatóintézetek, múzeumok, könyvtárak és levéltárak közül kerülnek ki, de állatkert egy sem volt közöttük – egészen mostanáig.

Jobban mondva az már korábban is előfordult, hogy egy-egy partnerünk programjához csatlakozva részt vettünk a kezdeményezésben, de most először történt meg, hogy az Állatkertünk önálló, saját programmal készült a Kutatók Éjszakájára. Erre szeptember 30-án pénteken este került sor, a helyszín pedig az állatkerti Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy volt.

A Varázshegyen belül az egyik helyszínen ismeretterjesztő előadásokat tartottunk, olyan érdekes témákkal, mint például az állatkerti állatok gyógyászata, a vadlovak megmentése, az állatok és növények közötti interakció, vagy éppen a cetek kutatása az Ománi-öbölben. De volt előadás a cápanevelés kulisszatitkairól, a rovarok állatkerti tartásáról, és arról is, hogy mit kapnak enni az állatkertek lakói.

A másik helyszínen interaktív állomáshelyek várták az érdeklődőket, ahol további titkokat fednek fel az állatkerti munkatársak. Például azt, hogy hogyan működik a kábítólövedék és a célba juttatására használt fúvócső, hogy hogyan próbálják álcázni magukat az ízeltlábúak, vagy hogy mi minden kell a tengeri állatok gondozásához és egészségvédelméhez.

A programok középpontjában az állatkertészet állt. Ez egy olyan alkalmazott multidiszciplína, amely összefogja, integrálja a zoológia, az élettan, az állatorvostudomány, a genetika, a botanika, a kertészet, a természetvédelmi biológia, a takarmányozástan, a pedagógia, a műszaki tudományok, a közgazdaságtan és még számos más tudományterület eredményeit, amelyek mind szükségesek az állatkertek működtetéséhez, fenntartásához. Magát az állatkertészet elnevezést Móra Ferenc már 1926-ban használta.