Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ilyen volt a vadmacskák elengedése 2019. november 20.

Múlt héten már írtunk az elárvult kölyökként még a nyáron hozzánk került vadmacskák sikeres rehabilitációjáról és arról, hogy szabadon is engedtük őket az észak-somogyi Nagy-Berekben. Itt van pár kép, amit az elengedésükkor készítettünk.

Mi is írtunk róluk, de a sajtóban, médiumokban is számos híradásban lehetett hallani azokról a mentett vadmacskákról, akiket a múlt héten engedtünk szabadon. Az állatok idén májusban, esetleg a nyár legelején születhettek, és azért kellett segíteni rajtuk, mert anyjuk egy hálóba akadva elpusztult. Az elárvult fiatalok az elmúlt hónapokat nálunk töltötték, s novemberre el is érték a kellő fejlettséget ahhoz, hogy visszaengedjük őket a természetbe.

Az erről szóló múlt heti beszámolónkhoz illusztrációként egy kisfilmet is mellékeltünk, amelyen nemcsak azt lehetett látni, hogy milyen aranyosak, és milyen játékosak a fiatal állatok, hanem azt is, hogy egyúttal megfelelő vadságúak. Ez pedig igen fontos, mivel a túlságosan szelíd, barátságos viselkedés a vadonban egyértelműen hátrányt jelentene a túlélésért folytatott küzdelemben. Most mutatunk néhány fotót is, amelyek az elengedés során készültek.

Természetesen nemcsak az a fontos, hogy az állatok fejlettségük és viselkedésük alapján is alkalmasak legyenek a szabadon engedésre, hanem az is, hogy mindez megfelelő élőhelyen történjen. Olyan helyen, ahol a körülmények megfelelőek, elegendő a táplálék is, és ahol hosszabb távon alkalmuk lesz más vadon élő vadmacskákkal is találkozni. Mivel az állatokat a Balatontól nem túl messze találták, az elengedés pontos helyének megállapítása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen történt. A választás Észak-Somogyra, a Nagy-Berek egyik alkalmas területére esett, amely szintén az igazgatóság illetékességi területének számít. Magát az elengedést is a nemzeti parki szakemberekkel, illetve a Kaposvári Egyetem ragadozó-ökológiai kutatócsoportjával együttműködve valósítottuk meg.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként rendszeresen foglalkozunk vadállatmentéssel. Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeiről van szó, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Évente másfél-kétezer ilyen mentett állat kerül be az Állatkertbe, köztük baglyok, gólyák, kerecsensólymok, parlagi sasok, denevérek és sünök is. A mentett állatokkal kapcsolatos munka nagy részét a látogatóink is láthatják a Sünispotály nevű, tavaly megnyílt mentőközpontunkban, amelynek megvalósítására az úgynevezett ZOO4NAT projekt keretében került sor. Ez a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként valósult meg.

Az Állatkertben zajló mentőmunka aktuális hírei itt olvashatók.