Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Jól reagál a kezelésre Samu, de még nem lélegezhetünk fel 2023. január 17.

Egy hete a legkorszerűbb terápiával harcolnak állatorvosaink a kiselefántnál kialakult elefánt herpeszvírus megbetegedés ellen. A kezelés már hozott is eredményeket, a vérkép napok óta javul és Samu is jobban érzi magát.

Állategészségügyi csapatunk az elefántok gondozóival együtt csaknem egy hete emberfeletti munkát végez. Mivel minden elefántunk alkalmas arra, hogy vért adjon Samunak, és a vérátömlesztés, illetve a vérplazma-átömlesztés is része a terápiának, a többieket is altatnunk kell, hogy elegendő vért tudjunk venni tőlük. Így kevesebb, mint egy hét alatt 14 elefánt bódításon vagyunk túl, ideértve az apuka, az 5600 kilós Assam altatását is! Normál esetben elefánt altatásra csak néhány évente egyszer szokott sor kerülni.

Jó hír, hogy az intenzív terápia hatására most biztató a helyzet, a kiselefánt láthatóan jól reagál a kezelésre, amelyet a szűrővizsgálatoknak köszönhetően időben tudtunk megkezdeni. Miközben a vérkép múlt hét közepéig egyre rosszabb volt, és látható tünetek is megjelentek az állaton, pénteken első ízben azt láthattuk, hogy némi javulást már kimutattak a laborvizsgálatok. Samu azonban a szemmel is megfigyelhető tünetek alapján ekkorra volt a legaggasztóbb állapotban. Azóta a vérkép tovább javult, vannak olyan értékek, amelyek már szinte normálisnak tekinthetők, és a kiselefánt is láthatóan jobban érzi magát. De azért még nem lélegezhetünk fel, hiszen igen alattomos betegséggel van dolgunk!

Sokan kérdeztek rá más állatkertek ilyen irányú tapasztalatainak igénybevételére, sőt néhányan konkrét javaslatokat is írtak, hogy kivel lenne érdemes felvenni a kapcsolatot. A világ vezető állatkertjeinek közössége, az a nemzetközi állatkerti szakmai közösség, amelybe mi is beletartozunk, nap mint nap így, a tapasztalatok egymás közötti megosztásával működik. Ez az állatgyógyászati kihívások esetében sincs másként, olyannyira, hogy kiválóan képzett és felszerelt állategészségügyi csapatunk vezetője az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Társaságának (EAZVW) elnöki tisztségét is betöltötte az elmúlt két évben. Ez a szervezet arra is szolgál, hogy keretet adjon az állatkerti és vadállatok orvoslásával kapcsolatos szakmai tapasztalatok megosztásához, a szakemberek közötti együttműködéshez. Samu kezelésénél alkalmazott protokoll is nemzetközi, ezen belül például a Koppenhágai Állatkert Mun nevű kétéves elefántjával kapcsolatos tapasztalatokon alapul. Dán barátaink a múlt hónapban, decemberben néztek farkasszemet az elefánt herpeszvírus betegséggel, és két héten át tartó intenzív gyógykezeléssel végül sikerült legyőzni a Mun szervezetét megtámadó kórt. Mi is ebben reménykedünk.

Az elmúlt hét során, amikor csak lehetett, a nagyközönség is láthatta az elefántokat, köztük Samut és az anyukáját is a külső kifutón. Amikor azonban munkatársaink a kezeléseket, altatást végzik, előfordul, hogy az érintett területeket átmenetileg le kell zárnunk. Emiatt továbbra is látogatóink megértését kérjük. S megköszönjük, ha továbbra is szorítanak Samunak, drukkolnak munkatársainknak, és figyelemmel kísérik betegségét! Ahogy főállatorvosunk is mondta, biztató a helyzet, de még nem dőlhetünk hátra!