Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Két kíváncsi gorilla kívülről is megnézte a kifutó kapuját 2017. szeptember 27.

Két kíváncsi gorillánk szerda délelőtt felfedezte, hogy a kifutójukat határoló kerítésbe épített kapu ugyan be van csukva, de nincs megfelelően lezárva. Komoly baj nem történt, mert munkatársaink azonnal intézkedtek.

LieselSzerdán délelőtt Állatkertünk két gorillája rövid időre a kerítésén kialakított kapu külső előterét is felfedezte magának. A kifutóban tartózkodó gorillacsapat két tagja, a 40 éves Liesel és a 19 éves Iringa ugyanis felfedezte, hogy a kapu ugyan csukva van, de nincs megfelelően bezárva, így annak egyik szárnyát kíváncsiságból kinyitották. A két állat közül Iringa végig a kapuban maradt, a kissé bátrabbnak bizonyuló Liesel pedig a kapu közvetlen előterébe is kimerészkedett.

Az eseményt észlelő állatkerti munkatársak azonnal intézkedtek az ilyen esetekre megállapított intézkedési tervnek megfelelően. Első lépésként a területre vezető sétány forgalmát blokkolták, hogy látogató ne kerülhessen a kíváncsi állatok közelébe. Ezt követően pedig az állatok visszajuttatásához szükséges intézkedésekre került sor. Az adott helyzetben semmilyen befogóeszköz alkalmazására nem volt szükség, mert a gorillák gondozói elég jó viszonyban vannak az állatokkal ahhoz, hogy gyorsan visszahívják, illetve visszatereljék őket a kifutóba. Ez néhány perc alatt meg is történt, s a kapu megfelelő zárása után a közönség is visszatérhetett a művelet idejére átmenetileg lezárt területre.

Mivel a kifutót határoló berendezések az előírásoknak megfelelő állapotban vannak, a helyszíni szemle alapján valószínűleg emberi mulasztásra vezethető vissza, hogy a kapu nem volt megfelelően bezárva. Az ezzel kapcsolatos felelősség megállapítása érdekében intézményünk főigazgatója vizsgálatot rendelt el. Ezzel együtt jól vizsgázott az ilyen helyzetekre készített akcióterv, a helyszínen intézkedő állatkerti munkatársak ennek előírása szerint, higgadtan és szakszerűen jártak el.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkozunk nyugat síkvidéki gorillák tartásával, s az idők során összesen négy gorillakölyök látott napvilágot nálunk. A kritikusan veszélyeztetett fajt jelenleg öt egyed képviseli az Állatkertünkben.