Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kilencezernél is többen voltak a Sérült Gyermekek Napján 2017. szeptember 19.

Minden korábbi évnél többen vettek részt a XXVI. Sérült Gyermekek Napján, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével közösen 1992 óta rendez meg minden esztendőben.

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnökeAz Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) a Fővárosi Állat- és Növénykerttel közösen 1992 óta minden évben megrendezi a Sérült Gyermekek Napján. Az eseményre mindig szeptemberben kerül sor, a cél pedig egyszerűen az, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára önfeledt kikapcsolódást, egész napra szóló érdekes programokat biztosítsunk, természetesen díjmentes belépéssel.

Az idei, 2017-es esztendőben szeptember 18-én, hétfőn került sor a Sérült Gyermekek Napjára. A rendezvény résztvevői reggel 9-től kezdve folyamatosan érkeztek. A hivatalos megnyitó esemény 10 óra 30 perckor kezdődött a főbejáratnál. A résztvevőket Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatokért felelős miniszteri biztosa, egyben olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok és háromszoros paralimpiai bronzérmes vívó, Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke, Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke, valamint Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője köszöntötte. A rendezvény fővédnöke dr. Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége volt. Az egész napos eseményen az Állatkert sokféle látnivalói mellett játékos programok és színpadi előadások várták a fogyatékossággal élő gyermekeket és fiatalokat. A Főbejáratnál felállított színpadon fellépett többek között az Alma együttes, a Paramuzsikusok, Szandi, Krizbai Teca, Nótár Mary és Napsugár Anna is.

Az idei Sérült Gyermekek Napján csaknem kilenc és félezer fő vett részt, vagyis többen jöttek el az eseményre, mint az elmúlt években bármikor.

A Sérült Gyermekek Napja negyedszázados múltjával komoly hagyományokra visszatekintő rendezvény. Erre azért is érdemes felhívni a figyelmet, mert 1992-ben még egészen mások voltak a viszonyok, mint manapság. Napjainkban szerencsére már sok szó esik a társadalmi felelősségvállalásról. Talán még ma sem mindig annyi, mint kellene, de mégis, ma már szinte valamennyi cégnek, vállalatnak, szervezetnek és intézménynek van valamiféle stratégiája a társadalmi felelősségvállalásban való részvételre. 1992-ben azonban ez még sokkal kevésbé volt jellemző, sőt, a társadalmi felelősségvállalás fogalmát sem használták a mai formában. Az Állatkert azonban – az ÉFOÉSZ-szel közösen – már ekkor megindította a Sérült Gyermekek Napját. Intézményünk számára ez nemcsak a sok-sok mosolygós gyermekarc, sok szép és élményekben gazdag nap miatti örömöt, hanem egyben büszkeséget is jelent.

A társadalmi felelősségvállalásnak persze még ennél is régebbre visszanyúló hagyományai vannak az Állatkertben. Az 1980-as években a kert Közművelődési Osztályának zoopedagógusai „szenzitív zoopedagógia” címmel már rendszeresen tartottak speciális foglalkozásokat fogyatékossággal élő, elsősorban látássérült gyermekeknek. Az 1992-ben indult Sérült Gyermekek Napja évről évre történő megrendezése mellett 2004-től csatlakoztunk a Dreamnight at the Zoo, azaz „Áloméj az állatkertben” elnevezésű programhoz is. A nyaranta megtartott „Áloméj” alkalmával az Állatkert családtagokkal érkező krónikusan beteg gyermekek számára szervez különleges esti, a normál nyitva tartási idő utáni programokat. Ezt a kezdeményezést a Rotterdami Állatkert indította el 1996-ban, majd néhány év alatt a legtöbb holland állatkert csatlakozott hozzá, az ezredfordulótól kezdve pedig már Európa, sőt, a világ más állatkertjei közül is egyre többen vettek részt benne. A 2004-es esztendő volt az első, amikor már a közép- és kelet-európai régióból is részt vett néhány állatkert: szám szerin három, s ezek között volt a mi Állatkertünk is. Vagyis a Fővárosi Állat- és Növénykert a régióból a legelsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Áloméjt azóta is évről évre megrendezzük, az idei évben szívbeteg gyermekeket láttunk vendégül egy különleges nyáresti programra.

2005-től kezdve jelentek meg az Állatkert különböző pontjain Székely Kata állatokat, illetve az Állatkert néhány műemlék épületét ábrázoló kisplasztikái. Az alkotások – művészi értékükön túl – alkalmasak arra is, hogy a látássérültek tapintással alkothassanak képet a különböző állatházakról és állatkerti műemlékekről. Tájékoztatásukat a kisplasztikák talapzatán elhelyezett Braille-írásos feliratok is segítik.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy Állatkertünk megállapodást írt alá a fogyatékossággal élő embereket képviselő, az ő érdekeiket védő reprezentatív szervezetekkel (MVGYOSZ, SINOSZ, SVOE, ÉFOÉSZ, MEOSZ, AOSZ), s ennek nyomán együttműködünk velük annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek igényeire minél inkább oda lehessen figyelni az Állatkert napi működése során is.