Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen a mentett parlagi sas elengedése 2022. június 1.

Május közepén a Jászberény melletti Sasközpontnál engedtük el azt a sikeresen rehabilitált parlagi sast, aki lábszártöréssel került be Állatkertünk vadállatmentő központjába. Jeladóval azóta is nyomon követjük, most már Krakkó környékén jár.

Éppen csak vége lett a télnek, amikor egy mentett parlagi sas került be Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére. A már idősebbnek mondható, lábsérült madarat a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén találták. Először a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Jászberény melletti Sasközpontjába került, és az ott elvégzett előzetes vizsgálatok után szállították át hozzánk, hogy állatorvosaink elvégezzék a szükséges operációt a törött bal lábszáron. A csontokat egy a testen, ebben az esetben a madár lábán kívül elhelyezett csontrögzítő vázzal (fixateur externe) rögzítettük. Az állat jól reagált a kezelésre, a rögzítést így később el lehetett távolítani, és meg lehetett kezdeni a felkészítését a természetbe való visszaengedésre, azaz a repatriálásra (re=vissza, patria=haza). Erre végül május derekán került sor a Sasközpont szomszédságában.

Kisfilmünkben, amelynek felvételei az elengedéskor készültek, Juhász Tibor természetvédelmi őr, a HNPI Sasközpont vezetője, illetve dr. Sós Endre, Állatkertünk természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója meséli el a mentett parlagi sas történetét.

Amint a felvételeken is látszik, a madarat természetesen nem a levegőbe dobva bocsátottuk útjára, hiszen akkor nem a sas, hanem mi döntenénk el, hogy mikor kapjon szárnyra. Ehelyett – ahogy máskor is szoktuk – inkább letettük a földre, hogy akkor kezdje meg a felszállást, amikor ő látja jónak.

A sikeresen rehabilitált parlagi sasra elengedés előtt egy jeladó került, s annak adatai alapján egyrészt tudjuk, hogy azóta is minden rendben van vele, sőt tudjuk azt is, hogy mostanra már a lengyelországi Krakkó térségében jár.

A parlagi sas Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke 1.000.000 Ft. Ennek az idős, lábsérült állatnak a mentésében az említett nemzeti park igazgatóságok, illetve az Állatkert mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya is részt vett.

A törött lábú sas megmentése és sikeres rehabilitációja természetesen nem egyedi eset, hiszen Állatkertünk kiterjed természetvédelmi tevékenységet, ezen belül pedig vadállatmentő munkát is folytat. A tavalyi, 2021-es évben több mint két és félezer mentett állatnak nyújtottunk segítséget.

A vadállatmentés további hírei itt olvashatók.