Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Komolyan vesszük orrszarvúink biztonságát 2017. március 9.

A franciaországi Thoiry-ban történt tragikus eset megmutatta, hogy már nemcsak a vadonban, hanem az európai állatkertekben is számítani kell orvvadászokra. Állatkertünk a belügyminiszter segítségét kérte a budapesti orrszarvúak hatékony védelméhez.

Lulu a kifutón (archív fotó)A Fővárosi Állat- és Növénykert megdöbbenéssel értesült a franciaországi Thoiry állatkertjében (Parc Zoologique de Thoiry) keddre virradó éjjel történt esetről. Amint az a sajtóban is megjelent, ismeretlen tettes vagy tettesek betörtek az állatkertbe, és lelőtték az ott élő három szélesszájú orrszarvú egyikét, egy Vince nevű négy éves hím állatot. Az állat két orrszarva közül az egyiket lefűrészelték és magukkal vitték.

Mint ismeretes, a hagyományos távol-keleti gyógyászatban számos jótékony hatást tulajdonítanak a porrá őrölt orrszarvnak. Ezt ugyan a modern orvostudomány nem igazolta (annál is inkább, mert az orrszarv anyaga lényegében azonos az emberi köröm anyagával), de a hagyomány és a hiedelem olyan erős, hogy ma is jelentős a kereslet az orrszarv iránt. Egy kilogrammnyi akár tízezer dolláros nagyságrendű összegért is gazdára találhat a feketepiacon.

Emiatt a szabad természetben élő orrszarvú állományok fennmaradását már évtizedek óta komolyan veszélyezteti az orvvadászat, amely olyan méreteket öltött, hogy egyes védett területeken majdnem minden orrszarvú mellé fegyveres vadőrt kell állítani. Az elmúlt időszakban tovább súlyosbodott a helyzet, így Dél-Afrikában az elmúlt évtizedben az orvvadászok által kilőtt orrszarvúak száma évi egy tucatnyi állatról több mint ezerre emelkedett.

Az európai állatkertekben élő orrszarvakat eddig nem fenyegették az orvvadászok. Ugyanakkor az elmúlt években több európai múzeumban is előfordult, hogy az ott őrzött orrszarvú preparátumokról, kitömött példányokról, trófeákról loptak el orrszarvakat ismeretlen tettesek. 2011-ben néhány héten belül több német, belga, illetve egy olasz múzeumban történtek ilyen lopások, sőt, ugyanebben az évben, néhány napnyi különbséggel a Magyar Természettudományi Múzeumban, a balatonedericsi Afrika Múzeumban, illetve a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban is előfordult hasonló eset (utóbbinál csak lopási kísérlet történt).

A Fővárosi Állat- és Növénykert az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tájékoztatása nyomán kedden délelőtt értesült a Franciaországban történt tragikus esetről. Ennek kapcsán együttérzésünket fejeztük ki a Thoiry-i Állatkertnek, amely a szövetségen belül fontos partnerünk. Egyik régi, budapesti orrszarvúnk Budapestről elkerülve éppen ebben a francia állatkertben töltötte utolsó éveit.

Állatkertünk – a franciaországi eset kapcsán – értékelte a Budapesten élő három szélesszájú orrszarvút fenyegető lehetséges veszélyeket is. A történtek alapján világos, hogy az orvvadászokra immár az orrszarvúakat tartó európai állatkertekben is számítani lehet, ráadásul a 2011-es múzeumi lopások arra figyelmeztetnek, hogy az orrszarvúakat fenyegető kockázattal nemcsak Európa nyugati felében kell számolni, hanem akár Magyarországon is.

Ennek alapján a meglévő biztonsági képességeink keretein belül már kedden délután elrendeltük a fokozott figyelmet, illetve megerősítettük a biztonságtechnikai védelmet is. intézményünk főigazgatója pedig a belügyminiszter segítségét kérte a budapesti – és más magyar állatkertekben élő – orrszarvúak biztonságának növelése ügyben.