Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Közlekedésbiztonsági vetélkedő az Állatkertben 2015. szeptember 25.

Állatkertünk volt a házigazdája szeptember 25-én az ORFK és az OBB által, számos partnerszervezet részvételével szervezett KRESZ-szafari 2015 közlekedésbiztonsági vetélkedőnek. A tudáspróbán mintegy 250 általános iskolás gyermek vett részt.

A KRESZ-szafari 2015 közlekedésbiztonsági vetélkedő az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság hagyományos tanévkezdeti kampányának része. A kampány minden évben „Az iskola rendőre” program ünnepélyes tanévnyitójával kezdődik és a KRESZ-FESZT elnevezésű nagyszabású rendezvénnyel fejeződik be. A budapesti és Pest megyei rendezvénynek idén a Fővárosi Állat- és Növénykert adott otthont, az esemény épp a helyszín különlegessége miatt kapta a KRESZ-szafari elnevezést. A megközelítőleg 250 negyedik osztályos általános iskolás tanuló részvételével lezajlott vetélkedő sikeres lebonyolításában a házigazdán kívül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Fővárosi és a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Budapesti Közlekedési Központ is szerepet vállalt. A 8 állomásból álló vetélkedőn résztvevő csapatoknak (osztályoknak) az adott állathoz kapcsolódó közlekedési szabályokról (pl. zebra – kijelölt gyalogos-átkelőhely stb.) kellett számot adniuk.

A szeptember 25-én pénteken megtartott vetélkedő ünnepélyes megnyitóján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről dr. Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár, az Országos Rendőr-főkapitányság részéről Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. részéről Sidó Szabolcs vezérigazgató, a Budapesti Közlekedési Központ részéről dr. Szűcs Annamária kommunikációs igazgató, a BKK Közút Zrt. részéről dr. Almássy Kornél vezérigazgató, a Fővárosi Állat- és Növénykert részéről pedig prof. dr. Persányi Miklós főigazgató köszöntötte a résztvevőket, felkészítő pedagógusokat és vendégeket.

A KRESZ-szafari lebonyolításában szerepet vállaló Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik kiemelt célja – összhangban a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2015-2016. évi célkitűzéseivel – a gyermekek biztonságos és tudatos közlekedésre nevelése, a közlekedő gyermekek biztonságának javítása. Ezért a hatóság minden lehetőséget megragad, hogy a legfiatalabb közlekedőket is elérje különböző közlekedésbiztonsági aktivitásokkal, oktató programokkal. A KRESZ-szafarin a hatóság szakemberei a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályaira tanították a gyerekeket tesztek kitöltésével, a kerékpáros tartozékok ismertetésével, valamint közlekedési szituációs játékokkal.

Az állatkert KRESZ-szafarival párhuzamosan az ország valamennyi megyeszékhelyén ismételten megrendezésre került az ORFK és az OBB immár tradicionális KRESZ-FESZT elnevezésű prevenciós programja, melyen megközelítőleg 5000 gyermek részvételére számítanak. Ezen helyszíneken a szakemberek különböző közlekedésbiztonsági programokkal várják a gyerekeket: kerékpáros ügyességi versennyel, mobil KRESZ-pályás foglalkozással, bűn- és baleset-megelőzési ismereti teszttel, foglalkoztató játékokkal, színezőkkel és rendőrségi technikai bemutatóval.

Nagy hangsúlyt fektet a közlekedésbiztonsági kampányokra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is, hiszen a szemléletformálást a legfogékonyabb időszakban, már a gyermekkorban el kell kezdeni. A tárca idén februárban általános iskolák számára írt ki kétfordulós pályázatot, amellyel közlekedésbiztonsági programok megvalósítását, a legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretek terjesztését támogatta. A 170 beérkezett pályamunka közül szakmai zsűri által kiválasztott három legjobbat beküldő intézmények 1-1 millió forintot kaptak elképzeléseik megvalósítására. A pályázathoz kapcsolódó monitoring felmérések bizonyították, hogy az önálló közlekedésre alkalmas életkorú gyermekek jelentős hányada még nem rendelkezik elegendő elméleti és gyakorlati ismerettel a biztonságos és felelős közlekedéshez. Ezért is szerepel a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2015-2016. évi célkitűzései között a gyermekek közlekedésre nevelése, a közlekedő gyermekek biztonságának javítása is.