Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Lappantyú a Sünispotályban 2018. november 28.

Állatkertünk új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban járva érdemes felkeresni bemutató mentőközpontunkat, a Sünispotályt is. Az egyik védencünk egy mentett lappantyú: bár ez a faj hazánkban is honos, éjszakai életmódja miatt ritkán látni.

Állatkertünk bemutató mentőközpontja, a Sünispotály több szempontból is érdekes látnivalót kínál a kertet, és ezen belül új játszóparkunkat, a Holnemvolt Várat felkereső nagyközönségnek. Egyrészt azért, mert a mentőmunka folyamatát itt testközelből láthatják az érdeklődők. De másrészt azért is, mert védenceink között gyakorta akadnak olyan fajok, amelyek bár hazánkban őshonosak, ám csak ritkán láthatóak.

Ilyen állat a lappantyú is. Ez a faj Magyarországon nem számít ritkaságnak, áprilistól szeptemberig elvileg sok hazai élőhelyen előfordul (a telet Afrikában töltik). Látni ugyanakkor csak ritkán lehet, hiszen éjjel aktív, a nappali órákban rejtőzködve meglapul, amiben jellegzetes színezete is nagy segítségére van. A hazai állomány nagyságára vonatkozó becslések sem annyira a szemmel történő megfigyelésen, hanem a hím lappantyúk jellegzetes hangjának észlelésén alapul. 

A lappantyúk egyébként kiválóan alkalmazkodtak az éjszakai életmódhoz: elég jól tájékozódnak ahhoz, hogy a sötétben repülő rovarokat fogjanak maguknak. A lappantyú Magyarországon védett, természetvédelmi eszmei értéke 50 ezer forint. A Sünispotályban látható lappantyú szárnysérüléssel, éspedig a bal kéztő törésével került be hozzánk.

Természetesen nemcsak lappantyúkat, hanem más hazai, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló fajokat is mentünk. Egészen pontosan e fajok olyan egyedeit, akik valamilyen okból emberi segítségre szorulnak. A mentőmunkáról további információkat itt lehet olvasni.