Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Lefoglalt egerészölyvek a mentőhelyen 2014. augusztus 13.

Kedden két egerészölyv került be Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére. A védett állatokat a Váci Rendőrkapitányság munkatársai foglalták le egy házkutatás során, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel közösen. A házkutatásra lakossági bejelentés alapján került sor egy sződligeti lakosnál, aki engedély nélkül tartotta az állatokat. Ugyanitt több védett állatból készült preparátumot is találtak. Bár a hozzánk bekerült egerészölyvek kondíciója nem a legjobb, és az egyiknek sérülései is vannak, valószínűleg mindkettőt vissza lehet majd juttatni a természetbe.

Állatmentő tevékenységünk keretében nagyrészt olyan állatokkal találkozunk, amelyek véletlen baleset miatt szorulnak emberi segítségre, még ha a baleseteket igen gyakran emberkéz alkotta eszközök (gépjárművek, villanyvezetékek) okozzák is. Előfordul azonban az is, hogy hatósági eljárás során lefoglalt állatokról kell gondoskodnia munkatársainknak.

Ez a helyzet annak a két egerészölyvnek az esetében is, amelyet e héten kedden hoztak be hozzánk. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az állatokat egy házkutatás során foglalták le a Váci Rendőrkapitányság munkatársai és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei. Lakossági bejelentés alapján két sződligeti lakosnál tartottak házkutatást, s egyikük otthonában zárt ketrecben találták a madarakat. Ugyanitt preparált madarakat (gólya, egerészölyv) is előkerültek, a másik érintett személy otthonában pedig lőfegyvereket és lőszereket is találtak a rendőrök. A rendőrök a két gyanúsítottat előállították, egyikük ellen természetkárosítás bűntett, a másik személy ellen pedig lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett alapos gyanúja miatt indítottak eljárást.

A két egerészölyv a körülményekhez képest jól van. Egyikük teljesen ép, a másik állaton azonban olyan sérülések nyomai láthatók az egyik szemen, a csőr felső káváján és a fej tetején, amelyek arra utalnak, hogy valaminek nekiütközhetett, nekiütődhetett. Emellett mindkét állat kondíciója elmarad a kívánatostól.

Mint minden ilyen esetben, itt is az a cél, hogy a két védett madár visszakerüljön a természetbe, ahonnan illegálisan befogták. Ennek azonban két feltétele van. Állategészségügyi és természetvédelmi szempontból az, hogy az állatok kifogástalan egészségi állapotban és kondícióban legyenek, mert máskülönben nem tudnának magukról emberi segítség nélkül gondoskodni. A másik feltétel jogi természetű, hiszen az állatok bizonyító erővel bírnak a gyanúsítottakkal szembeni eljárásban, ezért csak az eljárás megfelelő szakaszában lehet őket elengedni. Mivel az állatok egészségi állapota – legalábbis az egyikük esetében – lehetővé teszi a viszonylag gyors elengedést, az Állatkert kezdeményezi, hogy az eljárás során minél hamarabb megszűnjenek az elengedés jogi akadályai. Addig a gondozók a két állat felerősítésén munkálkodnak, illetve fokozatosan figyelemmel kísérik a sérült egerészölyv állapotát is.

Az egerészölyv (Buteo buteo) Magyarországon őshonos, védett madárfaj. Természetvédelmi eszmei értéke 25.000 Ft. 2012-ben az év madara volt.

A bűnügyről további részleteket a Rendőrség honlapján olvashatnak.
Az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítványról, illetve az állatmentő tevékenységünkről itt olvashat további részleteket.