Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ma van a zoopedagógusok világnapja 2020. november 12.

Állatkertünk fontos küldetése, hogy az emberek megismerjék az élővilágot és annak sokféleségét, illetve azokat a veszélyeket, amelyek e sokféleség fennmaradását fenyegetik. Ez a munka lehetetlen volna a zoopedagógusok, oktatási szakemberek nélkül.

November második csütörtökje a zoopedagógusok, illetve állatkerti és akváriumi oktatási szakemberek világnapja (International Day of Zoo and Aquarium Educators). Ez jó alkalmat jelent arra, hogy néhány szót szóljunk az állatkertek, és ezen belül a mi Állatkertünk oktatási, ismeretterjesztő szerepéről és jelentőségéről, és azokról a szakemberekről, akik ezt a fontos munkát végzik.

Az oktatás, a természettudományos ismeretek terjesztése már a kezdetektől, az 1866-os megnyitástól kezdve Állatkertünk egyik fontos küldetése volt, de különösen az 1950-es évek második felétől kezdett igazán kiteljesedni. Az 1960-as években pedig létrejött egy olyan csoport az intézményen belül, amelynek tagja, a zoopedagógusok kifejezetten az állatkerti oktatással foglalkoznak.

Az állatkerti oktató, ismeretterjesztő munkának persze sokféle formája és sok területe van. Ezek közül az úgynevezett informális oktatással mindenki találkozik, hiszen ebbe a körbe tartoznak az Állatkert különböző pontjain elhelyezett információs felületek, például azok a táblák is, amelyek minden állattartó helynél jelölik, hogy ott milyen állat látható, és az adott fajról melyek a legfontosabb tudnivalók.

A másik nagy terület az úgynevezett formális, azaz szervezett keretek között zajló oktatás. Ebbe a körbe tartoznak az állatkerti szakvezetések, foglalkozások és más olyan programok, amelyeket zoopedagógusaink tartanak. De a munka kiterjed a pedagógusokkal, tanárokkal, tanítókkal, óvodapedagógusokkal való együttműködésre is, hiszen az Állatkert pedagógiai munkájukhoz igen sokféle segítséget kínál. Intézményünk zoopedagógiai kínálatának bemutatására honlapunkon egy egész fejezetet szenteltünk.

Oktató, ismeretterjesztő munkánk célja, hogy a nagyközönség találkozhasson az élővilág sokféleségével, megértse annak működését, összefüggéseit, ismerje azokat a veszélyeket, amelyek a biológiai sokféleséget fenyegetik, és kapjon információkat arról is, hogy mit tehetünk e veszélyek ellen. És persze azt is szeretnénk, ha az emberek minél jobban megismernék azt a munkát, amelyet Állatkertünk a természet védelme, ezen belül például a veszélyeztetett fajok megőrzése érdekében folytat.

Mindez lehetetlen volna zoopedagógusok, oktatási, illetve ismeretterjesztéssel foglalkozó szakemberek nélkül. A világnap jó alkalom arra, hogy az állatkertek, és így a mi intézményünk oktatási, ismeretterjesztő szerepének méltatásán túl az oktatási szakemberek, zoopedagógusok munkájának fontosságát külön is kiemeljük. Jelentős részben nekik köszönhető például az is, hogy Állatkertünk munkáját Prima Primissima Díjjal ismerték el magyar oktatás és köznevelés kategóriában.

Persze most, hogy a koronavírus járvány második hulláma miatt átmenetileg ismét be kellett zárnunk a kapukat, Állatkertünkben is felértékelődik a digitális oktatás jelentősége. Digitális Állatkert cím alatt idén eddig közel félszáz olyan tartalmat tettünk közzé, amelyek a tanulmányi csoportok állatkerti látogatásait, illetve az állatkerti foglalkozásokat igyekeznek helyettesíteni, hasonlóan ahhoz, ahogy a digitális oktatás is pótolni igyekszik a tantermi órákat. Az elkövetkező hetekben természetesen további Digitális Állatkert tartalmakat teszünk majd közzé.