Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Magkatalógus, magcsere és botanikai sokféleség 2022. április 12.

A botanikus kertek között élénk magcsere kapcsolat épült ki, amely a biológiai sokféleség megőrzését is szolgálja. Ebben mi is részt veszünk. Épp a közelmúltban küldtük szét 62 ország 226 botanikus kertjének az Index Seminumot, azaz a magkatalógust.

Sokszor felhívjuk a figyelmet arra, hogy mi nemcsak állatkert, hanem növénykert is vagyunk, igen gazdag botanikai gyűjteménnyel. Ezért nemcsak az aktuális növénykerti látnivalókról számolunk be, hanem az itt folyó botanikai háttérmunkára is.

Ennek egyik fontos része a nemzetközi magcsere, amely nemcsak abban segít, hogy a különféle botanikus kertek változatos növénygyűjteményt mutathassanak be a nagyközönségnek, hanem általában is segíti az élővilág sokféleségének megőrzését, ami a földi élet jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdés.

A magcsere a legegyszerűbb módja annak, hogy az egyes kertek, intézmények egyszerűen be tudják szerezni a számukra különleges és értékes növények szaporítóanyagait, méghozzá igen kedvező feltételek mellett, hiszen a magcserében a postai díjak jelentik az egyedüli költséget.

A magcseréhez kertészeink több száz nálunk tartott egzóta és Magyarországon honos növényfaj magját gyűjtötték be. A választékról, vagyis azokról a fajokról, amelyekből kérésre magot tudunk küldeni a társintézményeknek, egy listát, afféle „étlapot" is készítettünk. Ez a magkatalógus, vagy – nemzetközileg használt latin elnevezéssel – Index Seminum. Állatkertünk történetében persze korábban is készült magkatalógus, hiszen ilyen kiadványt már az 1950-es és '60-as években is közreadtunk nyomtatott formában.

A mostani, legfrissebb magkatalógust a közelmúltban küldtük ki partnereinknek, összesen 62 ország 226 botanikus kertjének és kutatóintézetének. A magkatalógus alapján eddig 33 helyről kaptunk igényt, Japántól Finnországig. Az általunk gyűjtött magokból már el is küldtük az igényelt tételeket. Természetesen ugyanúgy mi is kérhetünk partnereinktől olyan növények magjaiból, amelyekre meg nekünk van szükségünk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.