Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

Margit a legnépszerűbb magyar állat 2013. október 22.

Margit egy ifjú gólya, aki egyebek mellett arról nevezetes, hogy ő lett a legnépszerűbb hazai állat a SPAR Magyarország által szervezett szavazáson. Margitszigeti Kisállatkertben napvilágot látott gólya Icát, a mangalica kocát és Egyetlent, a kanalasgémet is elsöprő fölénnyel utasította maga mögé. Így aztán a SPAR múlt szombaton Margitot fogadta örökbe jelképesen, éspedig 3.000.000 Ft értékben.

Bizonyára mindenki hallott a Magyarország című matricás gyűjtőalbumról, amelyhez – a hozzá tartozó matricacsomagokkal együtt – a SPAR üzleteiben lehetett hozzájutni a szeptember 16. és október 16. közötti akcióban. Az albumot hirdető plakátok, reklámok szinte mindenütt ott voltak, s az album „arcával", Garfielddal, aki a grafikusok jóvoltából ez alkalomból magyaros gúnyát „öltött", szinte mindenfelé találkozhatott az ember. Ehhez az albumhoz jelentős ismeretterjesztő szándék, valamint társadalmi felelősségvállalás is kapcsolódott, amely mindkét esetben kapcsolódott Állatkertünkhöz.

A matricás album szakmai anyagának elkészítésében ugyanis intézményünk szakemberei is jelentős szerepet vállaltak, részint az ismeretterjesztő szövegek megírásával, részint a matricákon szereplő természetfotók egy részének elkészítésével. Mivel a kiadvány háromszázezer példányban kelt el, igen jelentős a természettudományos ismeretterjesztő hatása. Ráadásul az album alapgondolata, mely hazánk gazdag élővilágának szentel különleges figyelmet, ugyancsak fontos intézményünk számára.

Emellett a SPAR-csoport a társadalmi felelősségvállalás jegyében azt is elhatározta, hogy minden értékesített kék matricacsomag után 1 Ft támogatást ajánl fel az Állatkerti Alapítványnak. A támogatási összeg végül kereken 3.000.000 forint lett.

A támogatás egészen pontosan úgy történt, hogy a SPAR Magyarország Kft. ezért az összegért jelképesen örökbefogadta az Állatkert egyik – Magyarországon őshonos – lakóját. Az élelmiszerlánc facebook oldalán lehetett szavazni, hogy pontosan melyik jószágra essen a választás. A győztes Margit, az ifjú gólya lett, aki Icát, a mangalica kocát, és Egyetlent, a kanalasgémet is nagy fölénnyel utasította maga mögé.

Magára az örökbefogadásra, illetőleg a támogatási összeg átadására múlt szombaton került sor. Az esemény műsorvezetője Ördög Nóra volt, a támogatást – amellyel a SPAR Magyarország Kft. alapítványunk platinafokozatú támogatójává lett, Saltzer Kornél ügyvezető igazgató adta át.

Margit története egyébként nagyon érdekes. Szülei mentett állatként kerültek hozzánk, s bár elengedni már nem lehetett őket, mert emberi segítség nélkül nem maradtak volna életben, a Margitszigeti Kisállatkertben olyan jól érezték magukat, hogy a családalapításhoz is megjött a kedvük. Az ő frigyük nyomán kelt ki a tojásból Margit, akit rendben el is kezdtek nevelni. A nyár eleji áradás miatt azonban a gólyákat is ki kellett telepíteni a szigetről, és Margit felneveléséről így munkatársaink gondoskodtak. A népszerű gólya tehát egyúttal képviseli azt a sok ezer Magyarországon honos védett állatot, amelyek megmentésével az Állatkert fontos természetvédelmi munkát végez.