Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Maszkot kell viselni az állatházakban 2020. szeptember 7.

Hétfőn délelőtt egy szájmaszk került a kert közepén álló ősember szoborra, Tóth István szobrászművész alkotására. Ezzel is igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy mától állatházakban kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése.

Figyelem! A cikk megjelenése óta változások történtek. Az Állatkert a koronavírus járvány illetve járványveszély miatt 2020. március 15-től hatvanhat napon át zárva tartott, 2020. május 20-a óta megint látogatható volt. 2020. november 11-én azonban újra be kellett zárjuk a kapukat. Az aktuális helyzetről további információk itt olvashatók.

Eddig csak ajánlott volt, a mai naptól viszont már kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszköz, maszk, kendő vagy sál viselése Állatkertünk állatházaiban, beltéri bemutatóhelyein (a rendelkezés a hat éven felüliekre vonatkozik).

Állatkertünk vezetése a koronavírus járvány második hullámának közismert körülményei miatt döntött így, minden érintett egészségének védelme, és a vírus terjedésének korlátozása érdekében. Munkatársaink rendszeresen elemzik és értékelik a helyzetet, hogy mindenkor a legnagyobb biztonságot nyújtó, de ezen belül az állatkerti élmények megélését a lehető legkisebb mértékben korlátozó intézkedéseket lehessen meghozni.

A maszk, sál vagy kendő viselésével kapcsolatban látogatóink megértését és együttműködését kérjük, hiszen e rendelkezés betartása mindannyiunk közös érdeke. Ha valaki esetleg otthon felejtené a maszkját, a főbejárat melletti ajándékboltban vásárolhat magának.

A maszk viselésének fontosságára többek között úgy is igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy szeptember 7-én hétfőn egy maszkot tettünk az Állatkert közepén, a Makiház mellett álló ősember szoborra, Tóth István neves szobrászművész 1899-ben készült, „Bosszú" című alkotására (természetesen a maszkot legkésőbb a csapadékos idő beköszöntekor el fogjuk onnan távolítani, műtárgyvédemi okok miatt).

A szájat és az orrot eltakaró eszköz állatházakban, belső terekben való viselésén túl Állatkertünk, ahogy korábban is, az alábbi kérésekkel fordul a látogatókhoz:
• aki betegség tüneteit észleli magán, lehetőleg halassza későbbre az állatkerti látogatást;
• javasoljuk a gyakori és alapos kézmosást: az ehhez szükséges, a bejáratoknál, illetve a mosdóknál, kézmosóhelyeknél elhelyezett fertőtlenítő folyadékok utánpótlásáról folyamatosan gondoskodunk;
• a szokásosnál is nagyobb nyomatékkal kérjük, hogy az állatokat a nagyközönség semmivel se etesse: még zoo csemegével sem szabad etetni a kert lakóit, ezért nem is árusítanak ilyen állateledelt!

Amint azt korábban is megírtuk, Állatkertünk már a koronavírus járvány magyarországi megjelenése előtt intézkedési terveket dolgozott ki arra az esetre, ha a vírus hazánkban is megjelenik. Ezek közül néhányat már március első felében életbe léptettünk, március 15-től május 19-ig pedig az Állatkert kapui hatvanhat napon át zárva maradtak. A május 20-i újranyitást követően a beltéri bemutatóhelyek egy hónapon át nem voltak látogathatók. Bár azóta az Állatkert szinte minden látnivalója és szolgáltatása ismét elérhető, az állatbemutatók, tréningek és látványetetések, amelyek sok embert koncentrálnak egy helyre egyazon időben, elővigyázatosságból a nyár folyamán sem lettek megtartva. Ugyancsak óvatossági intézkedésként elmaradt a Zenés Állatkerti Esték hagyományos nyáresti koncertsorozata, és a szintén hagyományos Állatkertek Éjszakája, valamint egyelőre elhalasztottuk az 1992 óta minden szeptemberben megtartott Sérült Gyermekek Napját is.