Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Még egyszer a Facebook-álprofilról 2023. április 11.

Szándékosan téveszti meg a felhasználókat egy Facebook-álprofil, amely az Állatkert nevében tesz közzé posztokat, hirdet nyereményjátékot, és kér visszaélésre alkalmas adatokat az emberektől.

Április első, hétvégére eső napjaiban értesültünk arról, hogy valaki, vagy valakik egy olyan álprofilt, vagy, ahogy mondani szokták, „kamuprofilt" hoztak létre, méghozzá úgy, hogy az az Állatkert-facebook oldalára hasonlítson.

Ezen az álprofilon különféle posztokat tesznek közzé, nyereményjátékot hirdetnek, illetve mindenféle módon adatokat próbálnak kicsalni a felhasználóktól, azt a benyomást keltve, mintha az Állatkert nevében járnának el, pedig a dologhoz nekünk semmi közünk sincsen, és természetesen nem is tudjuk felelősséget vállalni semmiért, amit az ismeretlen elkövető vagy elkövetők a felhasználókat megtévesztve tesznek vagy ígérnek.

Hogyan tévesztik meg a felhasználókat?

Állatkertünk hivatalos Facebook-oldala a www.facebook.com/allatkert címen érhető el. Ez a jó oldal, ezt valóban mi működtetjük!

Az álprofil elérési útja hasonló, csak a www.facebook.com cím és a / jel után nem az ékezetek nélküli „allatkert", hanem „alIatkert" szó szerepel (tehát www.facebook.com/alIatkert), vagyis a második „l" betű valójában nagy „I" betű, ami azonban a legtöbb betűtípusnál nagyon hasonlít a kis „l" betűhöz. A szándékos megtévesztés része az is, hogy az álprofil a „Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország" címmel jelenik meg, logóként Állatkertünk logóját használják (persze engedély nélkül), és közzétettek néhány olyan posztot is, amelynél a szöveget és a képet is Állatkertünk valódi Facebook-oldaláról vették át.

Vannak persze annak is látható jelei, hogy nem valódi, hanem álprofillal van dolgunk. Ezt például gyaníthatjuk akkor, ha megnézzük az oldal átláthatósági adatait (bal oldalon, a fényképek alatt). Itt ugyanis az szerepel, hogy az oldalt 2018. február 24-én lett létrehozva, eredetileg Uliya Nurjannah néven, ami első látársra indonéz név lehet, de nyilván álnév, esetleg valaki, vagy valakik feltörték egy ilyen nevű személy profilját. A profil öt éven át Uliya Nurjannah néven szerepelt a Facebookon, és csak idén március 27-én cserélték le a profil nevét „Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország"-ra.

Gyanakvást kelthet az is, hogy az álprofilon szereplő posztok közül a legrégebbi szintén március 27-i, ennél régebbi posztok egyáltalán nincsenek rajta. A posztok nagy részre láthatóan az Állatkert valódi Facebook-oldalán megjelent posztok átvétele, csak éppen későbbi időpontban lettek kitéve. Ami pedig a szöveget illeti, vagy megtartották az eredetit, vagy pedig megváltoztatták azt, de ott meg olyan magyartalan lett, mint amilyenek a fordítóprogramok segítségével készült szövegek szoktak lenni. Különösen igaz ez arra a posztra, amelyik nyereményjátékot hirdet az Állatkert nevében.

Figyelemreméltó egyébként az is, hogy az álprofil kedvelőinek és követőinek száma töredéke (pár ezer) az Állatkert valódi Facebook-oldalának (kétszázezernél is több követő).

Miért veszélyes az álprofil?

Természetesen nem nagyon örülünk annak, hogy valaki a nevünkben, a megkérdezésünk nélkül tesz közzé tartalmakat, nem is beszélve arról, hogy ilyen módon a képekhez és a szövegekhez kapcsolódó szerzői jogok is sérülnek. A legnagyobb baj azonban az, hogy becsapják és esetleg meg is károsítják a gyanútlan felhasználókat.

Először is egy „kamu" nyereményjáték keretében ajándék belépőjegyeket ígérnek a nevünkben, ami mindenekelőtt csalódással járhat, ha valaki a nem valós játékban ígért „nyereményt" fel szeretné használni. Ez már önmagában is elég szomorú, különösen, ha a csalódás gyerekeket is érint. De ennél nagyobb baj is történhet!

Ugyanis több visszajelzés érkezett hozzánk arról is, hogy az álprofil különféle adatok, így például bankkártya adatok megadását kéri a felhasználóktól. Ez különösen aggasztó, és nemcsak adatvédelmi szempontból, hanem azért is, mert félő, hogy az álprofil mögött álló ismeretlen(ek) jogosulatlanul pénzt emel(nek) le a megtévesztettek bankkártyájáról.

Mit tettünk azért, hogy minél kevesebben dőljenek be az álprofilnak?

Az, hogy mások mit mondanak vagy tesznek a mi nevünkben, természetesen nem a mi felelősségünk. Ugyanakkor nem szeretnénk, ha az álprofil bárkinek kárt okozna. Ezért igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kevesebb baj történjen emiatt.

Első lépésként haladéktalanul jeleztük a Facebook üzemeltetőjének a megtévesztő álprofilt, arra kérve őket, hogy távolítsák azt el. Emellett barátainkat is arra bíztattuk, hogy magánszemélyként is használják az álprofil jelentésére a Facebook azon funkcióit, amelyekkel a problémás tartalmakra lehet felhívni az üzemeltető figyelmét.

Ami a mi bejelentésünket illeti, a Facebook üzemeltetője a 1856315231418713-as ügyszámon (case reference number) foglalkozott a bejelentéssel. Mint április 5-én érkezett válaszukban írták, az álprofilt alaposan áttekintve a csapatuk megállapította, hogy az nem „imposztor" oldal, s hogy ezzel a vizsgálatot le is zárták, az oldal pedig a továbbiakban is működni fog. Hozzátették azt is, megértik, hogy mi másfajta eredményre számítottunk, de remélik, hogy elfogadjuk ezt a visszajelzést.

Ami az álprofilt ugyancsak jelentő magánszemélyeket illeti, a hozzánk érkezett jelzések alapján ők többnyire ezt a választ kapták a Facebooktól: „Elenőrzési folyamataink lehető legméltányosabb működése érdekében az összes bejelentést a közösségi alapelvek alapján egységesen ellenőrizzük. Megnéztük a tartalmat, és azt állapítottuk meg, hogy nem ütközik a közösségi alapelveinkbe. Megértjük, hogy ez frusztráló lehet számodra, ezért azt javasoljuk, hogy tekintsd át a lehetőségeket, amelyekkel szabályozhatod, milyen dolgok jelennek meg neked. Lehetőséged van ismételt ellenőrzés kérésére is, ha nem értesz egyet az eltávolítás elutasítására vonatkozó döntéssel."

A fentiekkel összhangban az álprofil azóta is működik a Facebookon.

Az álprofilnak a Facebook üzemeltetője felé történő bejelentésével párhuzamosan a saját felületeinken is igyekeztük figyelmeztetni a felhasználókat az átverésre. Az erről szóló információ már április 3-án, hétfőn megjelent többek között Állatkertünk saját Facebook-oldalán, valamint a hivatalos honlapunkon is.

Ugyancsak április 3-án egy sajtóközleményt is kiadtunk az álprofilról, a sajtó, a médiumok segítségét kérve ahhoz, hogy a figyelmeztetés minél több emberhez eljusson. Ennek nyomán a médiában számtalan helyen jelent meg híradás az Állatkert nevében indított álprofilról, s ezáltal is sokakat sikerült figyelmeztetni. Ezúton is köszönjük minden médiumnak, aki segített ebben!

Az internetes felületeken is megjelent híradások közül néhány az alábbi linkeken érhető el:

• https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2023/04/a-fovarosi-allatkert-oldalahoz-hasonlo-alprofilt-hoztak-letre-csalok-a-facebookon
• https://berek.hu/2023/04/04/csalok-elnek-vissza-a-fovarosi-allatkert-nevevel-a-facebookon/
• https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/fovarosi-allatkert-alprofil-nyeremenyjatek-facebook-csalas/t0v2tkq
• https://budapestkornyeke.hu/vigyazat-atveres-csalok-elnek-vissza-a-fovarosi-allatkert-nevevel/
• https://ezalenyeg.hu/bulvar/adathalasz-csalok-szerveznek-a-facebookon-nyeremenyjatekokat-a-fovarosi-allatkert-neveben-311688
• https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/fovarosi-allat-es-novenykert-csalok-visszaeles-facebook
• https://femina.hu/terasz/fovaros-allatkert-facebook-csalas/
• https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/04/03/a-fovarosi-allatkert-oldalahoz-hasonlo-alprofilt-hoztak-letre-csalok-a-facebookon
• https://hirklikk.hu/kozelet/a-fovarosi-allatkert-oldalahoz-hasonlo-alprofilt-hoztak-letre-csalok-a-facebookon/413623/
•https://hvg.hu/elet/20230404_A_Fovarosi_Allat_es_Novenykert_nevevel_visszaelo_nyeremenyjatek_terjed_a_Facebookon
• https://infostart.hu/bulvar/2023/04/03/mar-az-allatkert-sem-szent-a-csalok-szamara-a-facebook-is-erintett-ebben
• https://librarius.hu/2023/04/04/a-fovarosi-allatkert-oldalahoz-hasonlo-alprofilt-hoztak-letre-a-facebookon/
• https://liner.hu/visszaeltek-a-fovarosi-allatkert-nevevel/
•http://www.ma.hu/itmania.hu/387702/A_fovarosi_allatkert_oldalahoz_hasonlo_alprofilt_hoztak_letre_csalok_a_Facebookon
• https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20230403-a-fovarosi-allatkert-oldalahoz-hasonlo-alprofilt-hoztak-letre-csalok-a-facebookon
• https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230404-atveres-visszaeltek-a-fovarosi-allatkert-nevevel
• https://metropol.hu/aktualis/2023/04/kamuprofillal-szeditik-a-fovarosi-allatkert-kovetoit
• https://nepszava.hu/3190031_fovarosi-allatkert-kamuprofil-facebook
• https://nlc.hu/utazas/20230404/fovarosi-allatkert-csalok-aloldal/
• https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20230403/csalok-elnek-vissza-a-budapesti-allatkert-nevevel-ne-dolj-be-kifosztanak-1135701
• https://www.press24.hu/hir/57878/mar-az-allatkert-sem-szent-a-csalok-szamara-a-facebook-is-erintett-ebben
• https://propeller.hu/itthon/3915339-allatkert-budapest-csalas
• https://radio1.hu/kamuprofillal-probaljak-meg-becsapni-az-allatkert-baratait/
• https://rtl.hu/eletmod/2023/04/03/kamuprofillal-hirdetnek-nyeremenyjatekot-a-fovarosi-allatkert-neveben
• https://www.startlap.hu/utazas/fovarosi-allatkert-csalok/
• https://telex.hu/belfold/2023/04/03/kamuprofil-nyeremenyjatek-allatkert
• https://www.vg.hu/kozelet/2023/04/a-fovarosi-allatkert-neveben-hirdetett-nyeremenyjatekot-egy-kamuprofil
• https://14.kerulet.ittlakunk.hu/bunesetek/230403/allatkerti-kamuprofil-nyeremenyjatekot-hirdetnek-csalok
• https://444.hu/2023/04/03/nyomul-az-al-allatkert-facebookon-apro-modositasokkal-lopkodjak-a-posztokat-es-kamu-nyeremenyjatekokon-osztogatjak-a-belepoket

Látva a Facebook visszajelzését, és hogy az álprofil továbbra is működik, továbbá hírt kapva arról, hogy a jóhiszemű felhasználóktól bankkártya adatokat is kérnek, Állatkertünk a Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentést tett csalás, illetve az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás büntette miatt, ismeretlen tettes ellen. A feljelentés, illetve a felmerült adatok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Főosztálya 01000/1543/2023.bü számon nyomozást rendelt el.

A feljelentésen túl is felvettük a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, így az álprofillal kapcsolatos figyelmeztetés a Rendőség, illetve a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének Facebook-oldalára is.