Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett állatok elengedése 2017. szeptember 6.

Mentő tevékenységünk részeként a napokban került sor az idei szezon utolsó szabadon engedésére. Munkatársaink három madár- és két emlősfaj összesen 22 mentett egyedét juttatták vissza a természetbe, az állatok számára megfelelő élőhelyeken.

Az Állatkertünkben, illetve az intézményünk által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt folytatott mentő tevékenység igen szerteágazó, és számos feladattal jár. De mind közül talán a legszebb pillanat, amikor a mentett, sérült vagy elárvult állatok meggyógyulnak és felcseperedne, és eljön az idő, amikor szabadon lehet engedni őket. Az idei szezon utolsó ilyen szabadon engedésére épp a napokban került sor.

Először a Pest megyei Bugyi nagyközség térségében, az ottani bányatavaknál engedtünk el nyolc bütykös ásóludat (Tadorna tadorna). Ezek a madarak még pelyhes, elárvult fiókaként kerültek Állatkertünk mentőhelyére, azután, hogy a fiókákat nevelő tojó egy ragadozó áldozatául esett. Az apróságokat munkatársaink sikeresen felnevelték, és mostanra mind a fejlettségük, mind a kondíciójuk alkalmassá vált arra, hogy a szabad természetben emberi segítség nélkül is boldoguljanak. A bütykös ásólúdról egyébként tudnivaló, hogy korábban meglehetősen ritkán fordult elő Magyarországon, az utóbbi években azonban egyre gyakoribb vendég, sőt, rendszeresen költ is hazánkban.

A következő állomás a Somogy megyei Petesmalom volt, ahol a Petesmalmi Vidrapark térségében, illetve a Xantus-ligetben került sor a további elengedésekre. Somogynak ez a vidéke – az ott megfelelő élőhelyet találó fajok esetében – rendszeres elengedési helyünkké vált az elmúlt években, amely nem kis részben annak köszönhető, hogy hosszú évek óta szoros és gyümölcsöző együttműködést folytatunk a Vidraparkot is fenntartó Somogy Természetvédelmi Szervezettel. A somogyi helyszíneken a szóban forgó civil szervezet munkatársaival közösen nyolc keleti sünt (Erinaceus roumanicus), egy európai (vörös) mókust (Sciurus vulgaris), három egerészölyvet (Buteo buteo), két erdei fülesbaglyot (Asio otus).

Összesen tehát öt védett faj 22 mentett egyedét juttattuk vissza a természetbe a szezon utolsó szabadon engedésén. Az állatok természetvédelmi eszmei értéke 800 ezer forint.

A Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve az általunk létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány tevékenységéről további információkat itt olvashat.