Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett denevérek kihelyezése a sződligeti templomtoronyba 2021. március 10.

Néhány nappal ezelőtt 102 mentett denevért helyeztünk ki a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal közösen a sződligeti Nagyboldogasszony-templom tornyába, amely egy népes, ezernél is több egyedből álló denevérkolónia lakó-, illetve telelőhelye.

Fotó: Nagy ÁgnesBár vadállatmentő tevékenységünk fő profilja a madármentés, segítségre szoruló denevérekkel is nagy számban foglalkozunk. Állatkertünk Vadállatmentő Központjába évről évre több száz „bőregér" szokott bekerülni, a tavalyi, 2020-as évben például összesen 11 denevérfaj 398 egyedével akadt dolga a vadállatmentésben dolgozó munkatársainknak. Az állatok változatos okok miatt kerülnek be, akadnak köztük sérült, legyengült, telelésben megzavart, sőt elárvult egyedek is. Az állatok egy részét jószándékú magánszemélyek juttatják el hozzánk, de például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől és a nemzeti parki igazgatóságoktól is legtöbbször hozzánk szoktak kerülni a segítségre szoruló denevérek. A sérült, beteg állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük, és ha kell, segítünk nekik a telelés folytatásában is. A végső cél minden esetben az, hogy a mentett állatok visszakerülhessenek természetes élőhelyükre.

A szakemberek körében repatriálásnak nevezett műveletre, azaz az állatok természetes élőhelyükön történő elengedésére mentett denevéreink esetében a közelmúltban két alkalommal is sor került. Február 6-án a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által létesített tiszaugi denevértoronyba került ki 89 rőt koraidenevér, néhány nappal ezelőtt pedig – a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal (DINPI) közösen – az 1932-ben épült sződligeti Nagyboldogasszony-templom tornyába helyeztünk ki 102 mentett állatot, 86 rőt koraidenevért, 15 fehérszélű törpedenevért és 1 durvavitorlájú törpedenevért.

Fotó: Bosnyák JánosA denevérekről köztudott, hogy előszeretettel telepednek meg ember által emelet építményekben, például padlásterekben vagy templomtornyokban, így kárpótolva magukat az ember térfoglalásáért. A sződligeti templomtornyot is ők maguk választották olyan lakó- és telelőhelynek, amelyet három faj közel kétezer egyede használ közösen. A DINPI és a plébánia között évek óta nagyon sikeres az együttműködés, a közösség örül a denevérek jelenlétének, tisztában vannak természetvédelmi értékükkel és a környezetben betöltött szerepükkel. A szakemberek pedig rendszeresen figyelemmel kísérik a denevérpopuláció alakulását. Így a 102 mentett állat a nemzeti parki munkatársak által rendszeresen monitorozott helyszínen került kihelyezésre.

A denevéreket február 25-én vittük ki Sződligetre, s miután mindegyiküket egyenként megitattuk és ideiglenes jelöléssel láttuk el, felkerültek a toronyba, a többi denevér közé. A legutóbbi hétvégén már az első kontrollra is sor került, Állatkertünk és a DINPI szakemberei mindent rendben találtak, minden elengedett denevér jól van.

A kihelyezésen készült fotók Nagy Ágnes, az ellenőrzéskor készültek pedig Bosnyák János felvételei.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.