Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett denevéreket neveltünk fel sikeresen 2021. szeptember 7.

Nem könnyű dolog egy pár grammos, elárvult denevérbébi etetése. A szükséges adag annyi, hogy egy teáskanálnyi tejpótló tápszerből huszonöten is jóllaknának. Cumisüveg helyett vékony kanülben végződő apró fecskendőt használunk.

Alpesi és késeidenevér kölykökAz elmúlt hetekben több alkalommal is olyan mentett denevéreket engedtünk vissza természetes élőhelyükre, akik segítségre szoruló kölyökként kerültek be Vadállatmentő Központunkba, és akiket így munkatársaink neveltek fel nagy szakértelemmel és odaadó gondoskodással.

A denevérek nagy része Budapestről és környékéről került be hozzánk, ugyanis a lakott területeken is sok denevér él, s itt könnyebben meg is találják az elárvult, anyjukról lepottyant, vagy éppen első szárnypróbálgatásuk alkalmával bajba került, illetve legyengült egyedeket. De azért nemcsak a nagyvárosból, hanem Aggtelekről, a Balatonról és a Börzsönyből is érkeztek segítségre szoruló denevérek. Megmentésük első fontos lépése az volt, hogy jósorsuk olyan segítő szándékú emberekkel hozta őket össze, akik nem hagyták sorsukra ezeket az elárvult állatokat, hanem szakszerűen gondoskodtak róluk addig is, amíg eljuttatták őket Állatkertünk Vadállatmentő Központjába.

Különböző fajba tartozó, és különböző korú ifjú „bőregerek" érkeztek hozzánk, az 1,2 grammos, azaz nagyjából két napos kölyköktől a már kiszőrösödött, önálló repülésre is képes ifjoncokig. Bár az ilyen apróságokról való gondoskodás nem könnyű, munkatársaink jelentős tapasztalattal rendelkeznek a bébi, illetve kölyök denevérek felnevelésében, a róluk való gondoskodásban. Ennek kulisszatitkairól tavaly egy kisfilmet is közzétettünk. Az egyik legnagyobb kihívást egyébként az állatok aprócska mérete jelenti. Mivel a denevérek emlősök, a kicsiket mesterséges nevelés esetén természetesen „cumisüvegből" kell etetni, macskatejpótló tápszerrel, amit természetesen kicsit fel is szoktunk javítani. Denevérbébikre méretezett cumisüveg viszont nem létezik, úgyhogy egy kisebb fecskendő végére erősített kanül segítségével szoktuk etetni őket, a kanül vékony csövét ugyanis ezek az apró, sokszor csak néhány borsószemnyi tömegű állatok is a szájukba tudják venni. Az egészen kicsi kölyök egy-egy etetés alkalmával csak annyi tápszert isznak meg, hogy egy teáskanálnyival akár huszonöten is jóllaknának. Az etetéseket 3-4 óránként kell ismételni.

Alpesi denevérkölyök etetéseA felcseperedett denevéreknek partnereink segítségével szoktunk megfelelő helyet keresni, ahol visszajuttathatjuk őket természetes élőhelyükre. Általában egy már meglévő denevérkolóniához helyezzük ki őket, hogy egyből legyen társaságuk is, s így már sokkal könnyebben boldogulnak.

Július 21-én 5 mentett fehérszélű törpedenevér (Pipistrellus khulii) térhetett vissza a természetbe, és új otthonra lelt egy közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus) anya is a két kölykével. Augusztus 18-án további 5 sikeresen felnevelt egyedet juttattunk vissza a természetve Lakitelek–Tőserdő térségében engedtünk el a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik szakemberének segítségével, aki rendszeresen figyelemmel kíséri és segíti az ott élő törpedenevér kolóniát. Augusztus 30-án pedig újabb 13 nálunk nevelkedett mentett törpedenevért helyeztünk ki, ugyancsak az említett tőserdei helyszínen.

A vadállatmentés fontos része Állatkertünk természetvédelmi tevékenységének. Magyarországon őshonos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek nyújtunk segítséget, akik valamilyen okból emberi segítségre szorulnak. A sérült, beteg állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük. A cél az, hogy a rehabilitációt követően visszatérhessenek természetes élőhelyükre. Bár fő profilunk a madármentés, védenceink között rendszeresen előfordulnak kisemlősök és más állatok is. Denevérekkel is gyakran akad dolgunk, a múlt évben például 11 különböző denevérfaj 398 mentett egyede kapott második esélyt Állatkertünkben.

Az idei évben is sok minden történt a denevérek mentése terén, nemcsak a kölyökként, hanem a felnőtt korban bekerült állatok esetében is. A frissen bekerült állatokról való gondoskodás mellett már az év elején több alkalommal sor került olyan elengedésekre, amikor szintén sikeresen megmentett állatokat helyeztünk ki, például a tiszaugi denevértoronyba, vagy éppen a sződligeti templom tornyába.

Az Állatkertben folyó vadállatmentő munka további hírei itt olvashatók.