Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett madarak és kisemlősök elengedése a Hortobágyon 2013. augusztus 16.

Miközben az Állatkertben egyre-másra születnek a kisállatok olyan egzotikus fajoknál, amelyek szaporítása természetvédelmi szempontból is nagyon fontos, a hazai állatvilággal kapcsolatos mentőmunka is komoly eredményeket hozott a közelmúltban. Az elmúlt három hétben több sikeresen megmentett állatot is szabadon engedtünk, egy részüket a Naszály oldalában, másik csoportjukat pedig a Hortobágy térségében. A két elengedés során öt védett madárfaj és öt védett emlősfaj összesen 37 egyede került vissza a szabad természetbe. A mentett állatok együttes természetvédelmi eszmei értéke 1.118.000 forint.

Az elmúlt hetekben több alkalommal is mentett állatokat, madarakat és kisemlősöket engedtek szabadon munkatársaink. A legutóbbi ilyen eseményre e hét csütörtökön került sor a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén, az ott dolgozó szakemberekkel közösen. A szabadon engedett állatok között volt kilenc vörös vércse, egy karvaly, illetve hat sün is. Az állatok többsége – különösen a vércsék, amelyek mindannyian idei kelésű, fiatal állatok – elárvult, illetve legyengült állapotban került be hozzánk, a karvalynak pedig kisebb zúzódásai voltak, valószínűleg egy ablaktáblának ütközhetett. Szerencsére az elmúlt hetekben valamennyi állat elérte a megfelelő fejlettséget, erőnlétet és egészségi állapotot ahhoz, hogy a szabad természetben is meg tudjon élni. Ez az elengedés során is látszott, hiszen a ragadozó madarak erősen nehezményezték a kézbe vételt és a gyűrű felrakását (ami jó jel, mert azt jelenti, hogy megfelelő vadságúak, nem váltak túl kezessé), és szép, szabályszerű repüléssel távoztak. A sünök pedig kezdeti csodálkozás után bevetették magukat a sűrű aljnövényzetbe.

Néhány héttel korábban, július 30-án egy hasonló elengedés történt Vác közelében, a Naszály hegy oldalában.  Munkatársaink összesen nyolc feketerigót, egy zöldikét és egy fakopáncsot, a kisemlősök közül pedig hat sünt, két mókust, egy mogyorós és egy nagy pelét valamint egy menyétet engedtek szabadon. A legtöbb állat itt is legyengült állapotban, illetve elárvult egyedként került hozzánk. A menyét például azért, mert az anyját egy autó elgázolta még egészen kicsi kölyök korában. A mesterséges nevelés dacára szerencsére egyáltalán nem lett szelíd, ami a szabadon eresztés sikere szempontjából igen bíztató dolog. Viszont a dobozt, amelyben szállítottuk, nagyon nehezen akarta elhagyni, sőt, többször visszamászott. A nagy pele meglehetősen jól táplált állapotban volt az elengedéskor, ennek ellenére artistákat megszégyenítő ügyességgel pillanatok alatt felszaladt a legközelebbi fa tetejére. Az elengedésre egyébként egy évtizedek óta felhagyott, elvadult gyümölcsösben került sor, amely megfelelő életteret, búvóhelyeket és táplálékforrást is kínál az állatok számára.