Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett uhut engedtünk szabadon 2014. október 3.

Csütörtökön egy mentett uhut engedtünk szabadon. A madár elárvult fiókaként került be hozzánk, így munkatársaink egyhónapos kora óta nevelték. Mostanra már eléggé megnőtt ahhoz, hogy emberi segítség nélkül gondoskodjon magáról.

Mentett uhut engedtek szabadon munkatársaink csütörtökön a Karancs tövében. Az állatot egyhónapos korában találták Salgótarján térségében. Mivel egy baleset miatt elárvult, emberi gondoskodásra volt szüksége. Az árva baglyot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai hozták be az Állatkertbe, ahol a természetvédelmi mentőhely munkatársai gondoskodtak a felneveléséről. Köztük is különösen Szima Andrea, aki a segítségre szoruló baglyok első számú védelmezője a mentett állatokkal foglalkozó csapatunkban.

A mérete és növekedési erélye alapján valószínűsíthetően hím állat azóta szépen felcseperedett, és most már elég nagy ahhoz, hogy egymaga is elboldoguljon a természetben. A szabadon engedésre egy a megtalálási helyhez viszonylag közel eső, de annál sokkal megfelelőbb élőhelynek számító területen került sor. Munkatársaink mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetékes szakemberei is részt vettek az állat elengedésében.

Az uhu (Bubo bubo) a legnagyobbra növő bagolyfaj hazánk faunájában. Magyarországi állományának nagysága bő két tucat fészkelő párra tehető. Így egy-egy madár megmentése is igen fontos a hazai uhu népesség szempontjából. A faj hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke 500.000 forint.

A szabadon engedett uhun kívül természetesen sok más állattal is dolga akadt munkatársainknak az állatmentő tevékenység során. Szeptember hónapban az állatorvosok összesen 66 alkalommal vizsgáltak vagy kezeltek mentett állatokat, köztük kockás siklót, kabasólymot, vörös vércsét, füleskuvikot, erdei fülesbaglyot, fehér gólyát, sárgalábú sirályt, gyurgyalagot, kakukkot, mezei poszátát, sárgarigót, kerti gezét, sünt, durvavitorlájú denevért és több más állatot is.