Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentőmunkával segítjük a fokozottan védett vadmacskákat 2021. október 14.

Ezt a magára maradt vadmacska kölyköt Ivánc mellett találták az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az elmúlt heteket az Állatkert mentőközpontjában viseltük gondját, és a tervek szerint hamarosan visszaengedhetjük természetes élőhelyére.

A Magyarországon is őshonos, fokozottan védett vadmacskákra igencsak „rájár a rúd" természetvédelmi szempontból. A legnagyobb kihívást a kóbor házimacskák jelentik, akik a közeli rokonság okán képesek kereszteződni a vadmacskákkal, így egyre több a házimacska-vadmacska hibrid, és egyre inkább visszaszorulnak a tisztavérű vadmacskák.

Jóllehet Állatkertünkben a vadállatmentő tevékenységen belül a madármentésé a főszerep, természetvédelmi oltalom alatt álló emlősök, köztük vadmacskák is rendszeresen kapnak második esélyt mentőközpontunkban. Az elmúlt években többször is beszámoltunk olyan vadmacska kölykökről, akik magukra maradtak, így a mi munkatársainknak kellett róluk gondoskodni, amíg el nem érték a megfelelő életkort és fejlettséget ahhoz, hogy visszaengedjük őket természetes élőhelyükre. 2019-ben és 2021-ben is sor került egy-egy ilyen elengedésre.

Ugyanezt tervezzük legújabb védencünkkel, azzal a vadmacska kölyökkel is, akit szeptember 15-én Ivánc mellett találtak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Azt nem tudni, hogy elárvult-e, vagy elkeveredett az anyjától, de az biztos, hogy emberi segítség nélkül elpusztult volna. Most már túl van a nehezén, még egy kicsit kell erősödnie, és utána el is lehet majd engedni. Persze ehhez még meg kell várnunk a genetikai vizsgálat eredményét is, hiszen minden mentett vadmacska elengedése előtt meg kell néznünk, hogy valóban tisztavérű vadmacskáról van-e szó.

Az Állatkertünkben zajló vadállatmentő munka aktuális hírei itt olvashatók.