Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nálunk gyakoroltak a tűzoltók 2016. május 17.

Gyakorlat teszi a mestert a katasztrófavédelemnél is! Ezért a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ az Állatkertben szervezett gyakorlatot, hogy elpróbálják, milyen tűzoltási és műszaki mentési feladatok adódhatnak az állattartó létesítményeknél.

Az Állatkert hosszú évtizedek óta együttműködik a katasztrófavédelem különböző szerveivel. Ennek az együttműködésnek a részeként került sor múlt szerdán a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ gyakorlatára az Állatkert területén. A tűzvédelmi szervező képzésben, az alkalmazott tűzoltási és mentési feladatok című tantárgy keretein belül ugyanis az állattartó létesítményekkel is foglalkoznak. Ilyen jellegű esetek persze a katasztrófavédelem gyakorlatában általában istállóknál, mezőgazdasági létesítményekben fordulnak elő, de ezeket az Állatkertben ezt is el lehetett próbálni, kiegészítve a valóban csak állatkerti létesítményekre jellemző specialitásokkal.

A tűzvédelmi szervező képzésben résztvevők harminckilenc főből álló szakasza két gépjárműfecskendővel érkezett, és először a Krokodilháznál, majd a gazdasági udvarban álló istállónál végeztek szituációs tűzoltási és mentési gyakorlatot, természetesen „szárazon”, tűz és füst nélkül. A konkrét helyszínek kiválasztásánál szempont volt, hogy a Krokodilház nádtetős épületénél, mint tűzvédelmi szempontból figyelmet érdemlő objektumnál mindenképpen legyen gyakorlat, a gazdasági udvari istálló pedig kiváló terep volt általában a lovardák és más istállóépületek oltásakor szükséges műveletek begyakorlására.

A gyakorlat több szempontból is hasznos volt. Egyrészt a képzésben résztvevők számára jelentett lehetőséget az állattartó létesítményeknél felmerülő a tűzoltási és mentési feladtok begyakorlására. Másrészt az Állatkert maga is nagyon komolyan veszi a biztonságot, amelyhez ugyancsak szükség van a gyakorlatokra. Harmadrészt a dolog nemcsak az Állatkert biztonságát szolgálja, hanem általános vonatkozásai miatt közvetve minden más állattartó létesítmény biztonságát is.