Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Négyszáz faj védelméről esett szó az EAZA budapesti konferenciáján 2014. szeptember 30.

Budapesten tartották az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének éves konferenciáját. A több mint félezer szakember fontos természetvédelmi kérdésekről tanácskozott, és természetesen felkeresték a Fővárosi Állat- és Növénykertet is.

EAZA Konferencia, BudapestBudapest volt a házigazdája az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) éves konferenciájának, amelyre a múlt hét folyamán, szeptember 23. és 27. között került sor. Az ötnapos szakmai eszmecserén az európai állatkerti szakma legnevesebb képviselői, több mint félezer szakember vett részt. Sokan érkeztek más kontinensekről, így Ausztráliából, Kínából, Indonéziából, Dél-Afrikából és az Egyesült Államokból is, ezzel a konferencia résztvevői összesen ötven ország 340 intézményét képviseltek.

A konferencia ünnepélyes megnyitóját szerdán délelőtt tartották meg, amelyen a főváros részéről dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, az EAZA részéről dr. Simon Tonge, a szervezet elnöke, a házigazda Fővárosi Állat- és Növénykert részéről pedig prof. dr. Persányi Miklós köszöntötte a résztvevőket.

EAZA Konferencia, BudapestA szakmai eszmecsere főbb témái között szerepelt a klímaváltozás és az állatkertek természetvédelmi szerepvállalása, az állatkertek és a természettudományi múzeumok közötti együttműködések lehetőségei, különféle állategészségügyi kérdések, valamint a természetvédelmi erőfeszítésekkel kapcsolatos kommunikáció is. Ezeket a témákat a konferencia plenáris ülésszakok formájában tárgyalta.

A munka nagyobb része azonban párhuzamos szekciókba szervezett ülésszakokban folyt. Ilyen üléseket tartottak az EAZA egyes bizottságai, illetve azok a TAG-nek (Taxon Advisory Group) nevezett testületek, amelyek egy-egy állatcsoportért, például az erszényesekért, a lófélékért, vagy éppen a hüllőkért felelősek. Külön ülésszakokat szenteltek a gorillák, a zsiráfok, a jegesmedvék, illetve a mandrillok megmentése érdekében életre hívott tenyészprogramoknak, amelyek közül az utóbbit épp Állatkertünk egyik munkatársa vezeti. Az ilyen üléseken általában beszámolnak az érintett fajok európai állatkerti állományának helyzetéről, a természetbeni helyzetről, illetve megállapodnak a szükséges feladatokról is. Az egyes TAG-ek üléseinek keretében döntenek arról is, hogy mely jelentkező állatkerteket vonják be új tagként egy-egy tenyészprogramba.

EAZA Konferencia, BudapestAz egyik legfontosabb döntés, hogy a 2014/2015-ös évadban is folytatódik az EAZA „Pole to Pole” (Pólustól pólusig) elnevezésű kampánya, amely elsősorban a sarkvidéki élővilág védelmével foglalkozik, és amely természetesen kapcsolódik az éghajlatváltozással kapcsolatos természetvédelmi erőfeszítésekhez is.

A konferencia programjának részeként a résztvevők csütörtökön látogatást tettek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Állatkertünk, amely kezdetektől tagja az EAZA-nak, az európai állatkerti szakma elismert intézményének számít. A konferencia résztvevőinek egy része már több ízben is járt az intézményben, sokan voltak azonban, akik eddig csak hírből ismerték ezt az állatkertet. A legnagyobb érdeklődést az Állatkert vadállatmentő tevékenysége, az ízeltlábúak háttértenyészete, az orrszarvúak mesterséges termékenyítése terén elért eredmények, a kert fejlesztésének soron következő lépései, valamint az Ausztrál zóna váltotta ki. Ez utóbbi annál s inkább érdekelte a szakembereket, mert az itt látható fajok egy része, mint például a hangyászsün és a csupaszorrú vombat csak nagyon kevés állatkertben látható Európában, ráadásul a 2013-ban született vombatkölyök húsz év óta az első az egész kontinensen.

EAZA Konferencia, BudapestA konferencia résztvevői számára kiegészítő programként különféle kirándulásokat is szerveztek, többek között a Kiskunsági Nemzeti Parkba, a rákosi vipera élőhelyére, illetve a Tisza-tavi Ökocentrumba. A búcsúvacsorát a Lázár Lovasparkban tartották meg.

 

Mit kell tudni az EAZA-ról?

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (European Assiciation of Zoos and Aquaria – EAZA) a világ egyik legjelentősebb állatkerti szakmai szervezete. A szövetség története az Európai Közösség országaiban működő jelentősebb állatkertek együttműködésével kezdődött az 1980-as évek derekán, a formális megalakulás azonban az 1992-es évhez köthető. Napjainkban 41 ország 345 intézménye tartozik a szervezet tagságába. Ezeket az intézményeket évente 140 millió ember keresi fel összesen, így a szervezet a természetvédelem ügyének egyik leghatékonyabb, legtöbb embert megszólítani képes szószólójának számít.

EAZA Konferencia, BudapestA szervezet teljes jogú tagságát a csak az az Állatkert nyerheti el, amely megfelel az EAZA szigorú szakmai előírásainak. Ezek teljesítését minden egyes tag esetében megvizsgálják egy úgynevezett akkreditációs eljárás keretében.

Az EAZA sokrétű tevékenységén (szakmai tapasztalatcsere, minőségbiztosítás, közös érdekképviselet, szakértői munka az uniós jogalkotásban stb.) belül a természetvédelmi erőfeszítések számítanak leginkább a széles nyilvánosság érdeklődésére. A szövetség jelenleg csaknem négyszáz különféle, nagyrészt fenyegetett faj illetve alfaj esetében tart fenn összehangolt tenyészprogramot (EEP), illetve egész Európára kiterjedő törzskönyvezési programot (ESB). Az egyes állatkertek szorosan együttműködnek az adott fajok európai állományának fenntartásában, illetve különféle visszatelepítési programokban is. Az EAZA, valamint a tagságába tartozó állatkertek rengeteg terepi, az adott veszélyeztetett faj élőhelyén végzett természetvédelmi munkában is részt vesznek, illetve anyagi forrásokat is fordítanak az ilyen programok fenntartására. Az elmúlt évek során több mint száz ilyen program keretében tudtak segíteni az érintett fajok vadonbeli védelmében, többek között Délkelet-Ázsiában, Afrikában vagy éppen az orosz Távol-Keleten. Fontos szerepük van a természetvédelmi kampányoknak is, amelynek egyikén a részvevő állatkertek 1,9 millió aláírást gyűjtöttek össze az Európai Parlamentnek a bozóthús válság ügyében beadandó petícióhoz. Ezzel az EAZA bozóthús kampánya Európa történetének egyik legnagyobb civil kezdeményezése lett.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége tagságába több hazai állatkert is felvételt nyert. A Fővárosi Állat- és Növénykert kezdettől fogva a szervezet akkreditált tagjai közé tartozik, sőt az intézmény főigazgatóját, prof. dr. Persányi Miklóst két alkalommal az EAZA elnökévé is megválasztották. A fővárosi intézményen kívül Debrecen, Győr, Jászberény, Nyíregyháza, Szeged és Veszprém állatkertjei tartoznak a szövetség tagságába a hazai állatkertek közül.

A szövetségről és tevékenységéről további információkat tudhat meg (angol nyelven), ha felkeresi az EAZA hivatalos honlapját.