Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nem felejtünk el, Komikám! 2022. november 30.

Pintér Károlyra, az Elefántház egykori legendás főápolójára, elefántgondozók generációinak tanítómesterére emlékezünk. Gyapi, ahogy mindenki ismerte, 1974-től 2012-ig, több mint 38 éven át volt Állatkertünk munkatársa.

A hétvégén érkezett a szomorú hír, hogy egykori munkatársunk, az elmúlt tíz évben már nyugdíjas éveit töltő Pintér Károly november 26-án, szombaton reggel, hetvenéves korában elhunyt. Miközben osztozunk a gyászoló család fájdalmában, néhány sorral emlékezünk meg azokról az évtizedekről, amelyet intézményünk dolgozójaként töltött.

Gyapi – ahogyan Pintér Károlyt mindenki ismerte – 1974 nyarától 2012 decemberéig, tehát több mint 38 esztendőn át volt Állatkertünk munkatársa. Kaposvárott végzett állattenyésztő üzemmérnökként, az Állatkertben pedig már nagyon hamar az Elefántház lakóinak gondozója, később főápolója lett. Egyike volt azoknak a kollégáknak, akik az 1979-ben érkezett elefántok, Káli és Arun (utóbbi nem azonos a mostani Arun nevű elefántunkkal, hiszen ő még csak ötéves) tanításával és tréningjével kezdtek el foglalkozni, részben a régebbi állatkerti kollégáktól, részben az Erfurti Állatkertből érkezett, és egy ideig nálunk tartózkodó elefánttrénertől lesve el az elefántokkal való munka fortélyait. Később még további négy elefánttal (Hella, Zitta, Assam, Angele) dolgozott együtt, nem is beszélve az Elefántház többi lakójáról, az vízilovakról és a régebben még ugyanitt bemutatott szélesszájú orrszarvúakról, tapírokról és több más állatról.

Az Elefántház főápolójaként elefántgondozók generációinak volt a tanítómestere, éspedig nemcsak a fővárosiaknak, hanem sok vidéki elefántos kollégának is. Emellett az ismeretterjesztés sem állt távol tőle, a szakkörös, vagy a nyár néhány napját állatkerti táborban töltő gyerekeknek, vezetett sétákon résztvevő felnőtteknek tartott ismeretterjesztő előadási és élő bemutatói alighanem sok-sok elefántok iránt érdeklődő ember számára emlékezetesek mind a mai napig.

Szálfa termetével, jellegzetes hangjával és beszédfordulataival intézményünk egyik ikonikus figurája volt, aki az arra érdemeseket általában „komikámnak" szólította, ezért került be a címbe is ez a megszólítás.

Pintér Károly, Gyapi emlékét nemcsak munkatársaink, illetve a hazai állatkerti szakma egésze idézi fel nagy szeretettel, hanem bizonyára nagyon sok látogatónk is. Emlékét kegyelettel megőrizzük, és osztozunk a gyászoló család fájdalmában.