Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Óriásvidránk családi élete Argentínában 2022. január 21.

Alondra 2019-ben utazott Argentínába, hogy ott a veszélyeztetett óriásvidrák visszatelepítési programjában vegyen részt. Azóta már kölykei is születtek, akiket most az argentin barátainktól kapott felvételek segítségével be is tudunk mutatni.

Argentína északi részén, Corrientes tartományban található Iberá vidéke, amely nagy kiterjedésű vizes élőhelyeiről nevezetes. Erre utal maga az Iberá név is, amely tiszta, illetve csillogó vizet jelent az őslakosok által beszélt guarani nyelvben (a guarani, illetve a vele rokon tupi nyelv szókészletéből vette át a világ, így a magyar nyelv is a jaguár, az aguti, a tapír, sőt még a pirája szavakat is). E vizes élőhelyek egy részén hozták létre néhány évvel ezelőtt a több mint 183 ezer hektár kiterjedésű Iberá Nemzeti Parkot. Iberá állatvilága igen változatos, halból például 125, kétéltűből 40, hüllőből 63, madárból 347, emlősből pedig 66 különböző faj él a nemzeti park területén. Akad itt sörényes hangyász, jaguár, sörényes farkas, hosszúfarkú vidra, örvös pekari, lápi szarvas, pampaszarvas és zöldszárnyú ara is. Eredetileg az óriásvidra is honos volt a területen, de évtizedekkel ezelőtt kipusztult.

Ezzel a veszélyeztetett állatfajjal 2014-ben kezdtünk el foglalkozni, elsőként, és mindmáig egyetlenként a hazai állatkertek közül. Az azóta eltelt évek során nagy népszerűségre tettek szert látogatóink körében, és időközben már szaporítani is sikerült őket.

Tartásukkal, bemutatásukkal és szaporításukkal párhuzamosan igyekszünk segíteni azokat a természetvédelmi erőfeszítéseket, amelyek az óriásvidrák természetes élőhelyén folynak. Amikor például Iberában elhatározták, hogy megkísérlik meghonosítani az ottani élőhelyeken ezt az érdekes állatfaj, méghozzá állatkerti születésű állatok visszavadításával és visszatelepítésével, az óriásvidrák védelmével foglalkozó nemzetközi együttműködés és európai állatkerti tenyészprogram részeként a mi Aloldra nevű óriásvidránk volt az első állat, aki bekerült a visszatelepítési programba. Elutazására még 2019-ben került sor, s a sorsát természetesen azóta is nyomon követjük.

A legfontosabb eredmény, hogy a jelenleg félvad körülmények között élő Alondra nemcsak párt kapott, hanem azóta kölykei is születtek. Erről argentin partnereink, barátaink jóvoltából egy kisfilmet is tudunk mutatni.

Óriásvidráink története is jól mutatja, hogy az állatkertek milyen fontos szerepet töltenek be a veszélyeztetett fajok védelmében, és hogy a mi Állatkertünk is milyen jelentős eredményeket ért el ezen a téren. Nemrégiben egy összefoglalót is közzétettünk, hogy mit tett 2021-ben a Budapesti Állatkert a biológiai sokféleségért, mint ahogy beszámoltunk arról is, hogy csatlakoztunk az Európai Bizottság kezdeményezésére életre hívott Együtt a biológiai sokféleségért nemzetközi koalícióhoz is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.