Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Országos védettség 2014. április 22.

Országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánították az Állatkertet. Az erről szóló rendelet már január 1-én hatályba lépett, de a hivatalos bejelentésre kedden délelőtt, a Föld napján került sor. A terület védettségét jelző, a természetjárók körében jól ismert ovális táblát Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, illetve prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója leplezte le.

A Fővárosi Állat- és Növénykert területe 1986 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, de mindeddig csak helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számított. A védettség fokozatában azonban a közelmúltban jelentős változás történt, mert a vidékfejlesztési miniszter az intézmény területét a 125/2013. (XII. 17.) rendeletben országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánította. A rendelet 2014. január elsejével lépett hatályba, ám az ünnepélyes bejelentésre április 22-én, a Föld napja alkalmából került sor. A terület védettségét jelző, a természetjárók körében jól ismert ovális táblát Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, illetve prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója leplezte le.

Az országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítást több tényező is indokolta. Az ország legnagyobb állatkerti gyűjteményének védelme és fejlesztése mellett ilyen szempont a zöldfelületi elemként is jelentős, védett növényfajoknak is otthont adó gyűjteményes kert megőrzése, a természetismereti oktatás, környezeti nevelés és élményszerű bemutatás biztosítása, valamint a területen található kert- és településtörténeti emlékek, műemlékek megőrzése, fenntartása is.

Budapest védett természeti értékei közül – az Állatkert mellett – a Budai Tájvédelmi Körzet, a Sas-hegy, a Gellért-hegy, a Háros-sziget, a Pál-völgyi-cseppkőbarlang és felszíne, a Szemlő-hegyi-barlang és felszíne, illetve Füvészkert (ELTE Botanikus Kertje) és a Jókai-kert számít országos jelentőségű védett területnek.

Ezeknek a védett természeti értékeknek többfajta jelentőségük is van. Egyrészt azokon a helyeken, ahol a nagyfokú urbanizáció ellenére a terület eredeti növényzetét és állatvilágát máig őrző foltok, védett fajokban gazdag zónák maradtak fenn, a védettség elősegíti ezek hosszú távú fennmaradását. Másrészt a védett természeti értékeknek sokszor kultúrtörténeti, tudománytörténeti, kert- és településtörténeti jelentőségük is van, tehát emiatt is érdemesek a védelemre. Ráadásul a főváros lakosságának is szüksége van arra, hogy rendszeresen találkozzon a természettel, akár állatkerti séták, akár a Gellért-hegyen, vagy a budai hegyekben, illetve másutt tett kirándulások formájában. A védetté nyilvánításhoz kapcsolódó természetvédelmi kezelés biztosítja azt, hogy a budapestiek úgy élvezhessék a természettel való találkozást, hogy az egyúttal fenntartható is legyen.