Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Parlagi sas gyógyulófélben 2014. szeptember 4.

Lekerült a sín annak a parlagi sasnak a lábáról, amely a bal láb törése miatt került be Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére még július közepén. Az elgázolt állaton július 18-án végeztek állatorvosaink csontsebészeti beavatkozást.

Július közepén került be Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére egy fiatal parlagi sas. Az állat azért szorult emberi segítségre, mert egy gázolás következtében csonttörést szenvedett a bal lábán. Az állatot az előzetes vizsgálatot követően július 17-én már elő is készítették a csontsebészeti beavatkozásra, amelyet másnap, 18-án el is végeztek állatorvosaink. A sínbe tett láb gyógyulásához természetesen időt kellett hagyni, így az elkövetkező hetekben csak egy-egy rövid ellenőrzést végeztek rajta az állatorvosok, egyébként a mentőhely munkatársai gondoskodtak számára nyugodt körülményekről. A július 24-i és az augusztus 21-i kontroll is bíztató eredménnyel szolgált, a szeptember elsején elvégzett röntgenvizsgálat során pedig már azt is meg lehetett állapítani, hogy megfelelő kallusz képződött, így a törött csont lényegében összeforrt. Ezután munkatársaink a sínt is eltávolították a madár lábáról. Szerencsére az állat elég jól tudja használni a lábát, ami nagyon fontos, hiszen ha nem tudna fogni vele, szóba sem kerülhetne a teljes felépülés utáni szabadon engedése.

A parlagi sas mellett egyébként sok más mentett állattal is foglalkoztak állatorvosaink. Egy hónap alatt összesen 120 vizsgálatot és beavatkozást végeztek különféle madarakon, kisemlősökön és hüllőkön, amelyek Állatkertünk természetvédelmi tevékenységének keretében, mentett állatként kerültek be hozzánk. A segítségre szoruló állatok között volt vörös vércse, füsti fecske, sárgarigó, gyurgyalag, molnárfecske, kabasólyom, fehér gólya, macskabagoly, zöld küllő, tengelic, héja, egerészölyv, kuvik, erdei fülesbagoly, törpegém, sárgalábú sirály, sárgarigó, zöldike, szürke légykapó, csicsörke, kormos légykapó, nagy fakopáncs, fekete harkály, haris, sisegő füzike, meggyvágó, nagy póling, keleti sün, durvavitorlájú törpedenevér és kockás sikló is. Néhány fajesetében egyszerre több állatról is gondoskodni kellett. Így például előfordult, hogy tizenöt molnárfecskét vizsgáltak meg egymás után az állatorvosok, majd mindegyiküket kezelték is a megfelelő antibiotikummal.

Állatmentő tevékenységünkről, illetve az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítványról bővebben itt olvashat.