Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Rossz hír: elpusztultak az óriásvidra kölykök 2020. április 7.

Bár végig a legjobb lehetőségben reménykedtünk, végül bekövetkezett a legrosszabb. Sajnos nem maradtak életben a március 11-én született óriásvidra kölykök. A szülők közötti jó kapcsolat viszont reményt keltő a jövőre nézve.

A közelmúltban adtunk hírt az első magyarországi óriásvidrák születéséről. Tavaly összekerült tenyészpárunk, Cumana és Madidi kölykei március 11-én születtek, s mivel a férőhelyükön előzetesen kialakított „szülőszobát" bekameráztuk, a kicsik világra jövetelét is meg tudtuk mutatni kisfilmen.
Sajnos az óriásvidráknál nem ritka, hogy a kölykök fiatalon elpusztulnak, s különösen igaz ez a nőstények első ellésekor, főleg, ha – mint a mi esetünkben – a kicsik az átlagosnál többen vannak. Éppen ezért már az első híradáskor is megemlítettük, hogy még nem lehet nyugodtan hátra dőlve örülni a fontos szakmai eredménynek, és így munkatársaink lélegzet-visszafojtva figyelik, hogy továbbra is minden rendben történik-e. Mivel kezdetben minden nagyon jól alakult, mindannyian nagyon bizakodók voltunk, de sajnos végül bekövetkezett az, amitől tartottunk. Több hetes fejlődés, gyarapodás után a kicsik néhány nap alatt mind elpusztultak.

Az okokat természetesen vizsgáljuk, különféle laborvizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak. Ugyanakkor tudnivaló, hogy sajnos nem ritka a hasonló tapasztalat a világ más állatkertjeiben sem, már persze ott, ahol egyáltalán foglalkoznak óriásvidrákkal, és szaporítani is sikerül őket. Az elmúlt húsz év állatkertben született óriásvidráinak adatait elemezve megállapítható ugyanis, hogy az ez idő alatt világszerte közel ötszáz állatkerti óriásvidra jött a világra, de csak egyharmaduk érte meg az egyhónapos életkort.

Bár nagyon elszomorít minket az óriásvidra kölykök elvesztése, munkatársaink két célt is kitűztek. Egyrészt újra nekifutunk a dolognak, hiszen a két szülő, Cumana és Madidi közötti szoros kapcsolat és a mostani ellés tapasztalatai alapján okkal számíthatunk arra, hogy a jövőben további kölykök is születhetnek a két állat nászából. Másrészt minden részletet alaposan kivizsgálunk, hogy a jövőbeli utódoknak a lehető legjobb esélyeket biztosítsuk, és hogy az itt keletkezett tapasztalatok általában is segítsenek megoldani az óriásvidrák állatkerti szaporításának a nemzetközi állatkerti szakmában általánosan ismert esélyeit. Ezt annál is inkább fontosnak tartjuk, mivel veszélyeztetett fajról van szó, amelynek állatkerti szaporítása komoly természetvédelmi jelentőséggel bír. Emlékezetes például, hogy az egyik korábban nálunk élt óriásvidrát, Alondrát a múlt évben Argentínába szállítottuk, hogy ott egy visszatelepítési programban vegyen részt, amelynek keretében a faj egyik olyan természetes élőhelyét népesítenék be állatkerti születésű egyedekkel, ahonnan az óriásvidrák vadonbeli fenyegetettségük folytán már évtizedekkel ezelőtt eltűntek.