Nyitvatartás

H-P:9.00-16.00 Szo-V:9.00-16.00
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Santana emlékére 2022. augusztus 29.

Ezt a hetet egy szomorú hírrel kell kezdenünk, a hétvégén ugyanis sajnos elhagyta az árnyékvilágot Állatkertünk legidősebb, és egyben Európa egyik legkorosabb zsiráfja, Santana, aki éppen negyedszázada volt kertünk lakója.

Bár az állatkerti állatok általában tovább élnek, mint vadonbeli fajtársaik, természetesen ők sem örök életűek. Ezért időről időre előfordul, hogy a kisállatok születése, egy-egy új, érdekes közönségprogram, fejlesztés vagy figyelemreméltó természetvédelmi, szakmai eredmény mellett kevésbé vidám történésekről, így egy-egy állat elvesztésének szomorú híréről kell beszámolnunk. Különösen nehéz ez akkor, amikor egy népszerű, sokak által kedvelt állatról van szó, akiről esetleg munkatársaink évtizedeken át gondoskodtak, és így sokunk szívéhez állt közel. Ez a helyzet Santana esetében is, aki a mostani hétvégén hagyott itt minket.

Santana 1996. július 22-én született a csehországi Liberec állatkertjében, és egyéves korában került Budapestre. Termékeny zsiráfanyaként az évek során számos utódnak adott életet és nevelt fel sikeresen. Persze miután már a húszéves életkort is betöltötte, egyre gyakrabban voltak érzékelhetőek annak jelei, hogy Santana már idős korba lépett.
Tudnivaló ugyanis, hogy a természetben a zsiráfok általában 10-15 évig élnek, és a ritka kivételnek számító, matuzsálemi korú állatok sem szoktak húszas éveik közepénél tovább élni. Az állatkertekben, ahol – mint említettük – a legtöbb állathoz hasonlóan a zsiráfok is tovább élnek, a 20-25 éves élettartam sem rendkívüli, de azért az ennél idősebb állatok már kifejezetten aggnak számítanak. Santana a maga bő 26 évével tehát, ha nem is rekorder, tekintélyes kort ért meg. Összehasonlításként elég, ha arra utalunk, hogy az európai állatkertekben élő több száz zsiráf közül alig egy tucat akad, aki még az 1990-es években született, és közülük is a legtöbben 1996 nyarát követően, tehát már Santana után látták meg a napvilágot.

Agg zsiráfunkra a gondozók és az állatorvosok különösen figyeltek, annál is inkább, mert az elmúlt években visszatérő mozgásszervi problémái voltak, elsősorban az életkorral összefüggő porckopás miatt. Talán a nagyközönség is látta néhány alkalommal, hogy ilyenkor bizony sokat sántikált. Az elmúlt években folyamatosan porcregenerációs kezelést kapott, ami meg is hozta a kívánt eredményt, a sántítás elmúlt, ami sokat számított Santana időskori életminősége szempontjából. Az idő kerekét azonban semmilyen kezelés nem tudja visszaforgatni, sem pedig megállítani. Santana halálát így végelgyengülés okozta. Utolsó óráiban előbb a végtagjai mondták fel a szolgálatot, végül pedig a keringés összeomlása volt a halál beálltának közvetlen oka. A boncolás sem mutatott mást, mint amire egy ilyen korú állatnál számítani lehet.

Amikor ilyen szomorú eset történik, igyekszünk arról mihamarabb tájékoztatást adni. Azt azonban mindig megvárjuk, hogy a boncolás megtörténjen, és az előzetes eredmények is meglegyenek. Hiszen, ha tudjuk is, hogy egy nagyon idős állatról van szó, akkor is az a helyes, ha a történtekről hírt adva az okokról is be tudjunk számolni. Méghozzá nem csupán abból kiindulva, hogy mi a valószínű, hanem konkrét vizsgálati eredmények alapján.

Fontosnak tartjuk a kegyeleti szempontokat is. Például azt, hogy az állatra inkább szebb pillanatai alapján, méltón emlékezzünk, és ne mutassuk őt esendőségében, ahogy az utolsó óráit töltötte. Ezért, bár a zsiráfok férőhelyén elhelyezett kamerák felvételei megörökítették ezeket a pillanatokat is, nem áll szándékunkban ezeket közzétenni. De biztosak vagyunk abban, hogy ezt mindenki így tartja helyesnek.

Zsiráfcsapatunk tagjai közül Santana volt az egyik legbarátságosabb. Részben a természete, részben pedig a korával összefüggő tapasztalat miatt is. A rendszeresen megtartott esti sétákon is, amikor a vezetett csoportokkal gyakran szoktuk meglátogatni Állatkertünk legmagasabb lakóit, mindig Santana volt az, akivel a leginkább lehetett barátkozni. Így aztán aligha kétséges, hogy nemcsak a vele éveken, évtizedeken át együtt dolgozó állatkerti munkatársaknak, hanem nagyon sok látogatónknak is nagyon fog hiányozni.

Állatkertünk zsiráfjainak históriája 1868 óta íródik: akkor érkezett az első zsiráfunk, Erzsébet királyné közbenjárása nyomán, Ferenc József ajándékaként. Azóta közel félszáz zsiráf élt Pesten, s közülük harmincnégy itt is született. Az összes itt élt zsiráf közül Santana volt a leghosszabb ideig Állatkertünk lakója. Így emlékét nemcsak azok őrzik, akiknek – akár látogatóként, akár állatkerti dolgozóként – személyes emlékeik vannak róla, hanem az ő története mindig is megkerülhetetlen lesz, ha a budapesti zsiráftartás múltját felidézzük.