Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sérült gyermekek napja az Állatkertben 2014. szeptember 23.

Több mint hatezer fogyatékossággal élő ember – nagyrészt gyermekek és fiatalok – vettek részt hétfőn a XXIII. Sérült gyermekek napján. Az 1992 óta minden évben megtartott rendezvényt az ÉFOÉSZ és az Állatkert idén is közösen szervezte meg.

1992 óta hagyomány, hogy szeptemberben évről évre megtartjuk a Sérült gyermekek napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az idei esztendőben szeptember 22-ére esett ez a nap, amikor több mint hatezer fogyatékossággal élő ember – köztük elsősorban gyermekek és fiatalok – számára biztosítottunk különleges programokat az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) munkatársaival együttműködve.

A program délelőtt 11 órakor kezdődött a főbejáratnál lévő téren, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, az ÉFOÉSZ nevében Gyene Piroska, a szervezet elnökasszonya, a házigazda Állatkert nevében pedig dr. Kozó László operatív igazgató Hanga Zoltán szóvivő köszöntötte az esemény résztvevőit. Az egész napos rendezvény gazdag és izgalmas programot kínált a résztvevőknek. A sok-sok állatos látnivaló, állatbemutató mellett tombola, kézműves foglalkozás, illetve a Holnemvolt Park játékai is hozzájárultak a változatos élményekhez. Két helyen voltak színpadi programok, amelyek között számos olyan akadt, amikor fogyatékossággal élő emberek mutatták be saját produkciójukat a többieknek. Többek között volt jeltánc bemutató is.

Az évente megrendezésre kerülő Sérült gyermekek napján túl Állatkertünk egész évben odafigyel a fogyatékossággal élő emberekre. Azért, hogy a segítség a legmegfelelőbb formában a legmegfelelőbb helyre jusson el, az Állatkert tavaly májusban partnerségi megállapodást kötött a fogyatékossággal élőket képviselő legfontosabb érdekvédelmi szervezetekkel, így a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ), az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ), valamint a Siketvakok Országos Egyesületével (SVOE). A partnerségi programhoz nem sokkal később csatlakozott a Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) is. Az említett érdekvédelmi szervezetek által kiállított igazolványokkal rendelkezőknek igen jelentős kedvezményt kínál az Állatkert, hiszen a fogyatékossággal élők és kísérőik e partnerségi program keretében 70 %-os kedvezményt kapnak a belépőjegy árából, így azt már 700 forintért megválthatják. Az idei évben valamivel több, mint 6200 fő élt eddig ezzel a kedvezménnyel.

A kedvezményes belépőjegy mellett a fogyatékossággal élők számára az Állatkert akadálymentesítési programmal igyekszik segíteni. A mozgáskorlátozottak, kerekesszékkel közlekedők számára akadálymentes rámpákat, és ahol az lehetséges (pl. a Varázshegyben) lifteket alakítottak ki. A látássérültek számára Braille-írásos felirattal ellátott, tapintható állatszobrokat, kisplasztikákat állítottak fel, kísérleti jelleggel pedig megindultak az állatkerti vezetések siketvak látogatók számára. Autizmussal élő látogatók az erre kijelölt pénztárban, sorban állás nélkül vásárolhatják meg kedvezményes belépőjegyüket.