Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Shirwane sajnos örökre elaludt 2015. október 22.

A nőstény oroszlánjainknál altatásban végzett rutin beavatkozás után az egyik állat sajnos nem ébredt fel. Nagy ritkán még a legnagyobb gondosság mellett is óhatatlanul előfordul ilyen eset, amely látogatót és állatkerti dolgozót egyaránt elszomorít.

Az indiai oroszlánok tartása Állatkertünkben sikertörténetnek mondható. Hiszen összesen hét itt született állattal sikerült gyarapítani e ritka nagymacskák világállományát. A sikerre azonban most sajnos árnyékot vet egy szomorú és szerencsétlen, ám minden jel szerint elkerülhetetlen eset.

Állatorvosaink egy olyan rutin beavatkozást hajtottak végre a nőstény oroszlánoknál, amelyet csak altatásban lehet biztonságosan elvégezni. Sajnos azonban az altatás nem sikerült jól, mert a Shirwane nevű nőstény szervezete nem reagált jól az altatáshoz, illetve az ébresztéshez használt szerre. Így az állatot sajnos nem sikerült többé felébreszteni.

Ha ilyen sajnálatos esemény történik, s az állaton nem lehet már segíteni, a legfontosabb dolog az, hogy az eset körülményeit a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgáljuk. Ez azért fontos, mert ha az állat pusztulása valamilyen meghatározható okra vezethető vissza, amit lehet befolyásolni, más alkalommal talán el lehet kerülni ugyanilyen esetek bekövetkeztét. Az állatorvosok természetesen elvégezték a szakértői boncolást, illetve az altatáshoz felhasznált, eddigi tapasztalataink szerint megbízható készítmények laboratóriumi vizsgálatára is sor kerül. Eddig sajnos nem sikerült egyértelmű, kétséget kizáró okot kimutatni, de tény az, hogy nem is mindig lehet az ilyen esetek okát teljes bizonyossággal meghatározni. Előfordul ugyanis, hogy az állat szervezete egyszerűen nem reagál jól az altatásra.

Az altatásban végrehajtott beavatkozásoknak mindig van bizonyos mértékű kockázata. Még a humán gyógyításban is előfordulnak ilyen esetek, hiszen a korszerű statisztikák szerint 40 ezer kis kockázatú műtétre jut egy olyan haláleset, amely egyértelműen és kétséget kizáróan az érzéstelenítésnek, altatásnak tulajdonítható. Ugyanígy felmerül némi kockázat az állatok altatásánál is, annál is inkább, hiszen az állatgyógyászat lehetőségei nagyon sokszor korlátozottabbak a humán orvoslásnál (hiszen az állatok, főképp a vadállatok kevésbé működnek együtt). Ezzel együtt a problémás esetek aránya így is elég alacsony, s ezért sokan hajlamosak teljesen megfeledkezni a kockázatról. Pedig a kisállat praxisban dolgozó állatorvosok is fel szokták hívni a gazdik figyelmét arra, hogy az altatásban végrehajtott beavatkozásoknak van némi kockázata.

A mi állatorvosaink igen képzett, sokat látott szakembereknek számítanak, s rengeteg altatásban végrehajtott beavatkozást végeznek állatkerti állatokon. Nagymacskákkal kapcsolatban különösen sok tapasztalatuk van, sőt, csak az oroszlánok esetében is húsznál több altatásra került sor a közelmúltban, mindannyiszor teljesen problémamentesen. Mi több, más állatkertek is a mi állatorvosainkat hívták segítségül nagymacskák altatásakor. Sok más állathoz hasonlóan az oroszlánok altatására is alaposan kidolgozott, a lehető legnagyobb biztonságra törekvő protokoll alapján kerül sor, a szakemberek ezt követik lépésről lépésre. S az elmúlt években egyáltalán nem is volt ebből semmilyen rendellenes következmény. A mostani eset azonban jól példázza, hogy ha általában minden rendben is van, a nagy számok törvénye szerint néhanapján még a legnagyobb elővigyázatosság mellett előfordulhatnak olyan esetek, amikor az altatott állat ébresztése nem jár sikerrel.

Shirwane, a Franciaországból érkezett nőstény indiai oroszlán sok munkatársunknak volt egyik kedvence, s tudjuk, hogy nagy népszerűségnek örvendett látogatóin körében is. Elvesztése miatti szomorúságunkon csak az enyhít valamelyest, hogy már felcseperedett utódai mind igen jól sikerült, egészséges, életerős oroszlánok, akik jelentős mértékben hozzájárulhatnak az indiai oroszlánok állatkerti állományának gyarapodásához.