Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sünmentés ősszel 2018. október 11.

Állatkertünk bemutató mentőközpontja, a Sünispotály készül az őszi időszakra. Hiszen a sünöknek ilyenkor speciális nehézségekkel kell szembenézniük, az avarégetéstől az elégtelen kondícióig. Figyeljünk oda rájuk!

Az ősz beköszöntével a vadon élő sünök egy része speciális nehézségekkel találja szembe magát. Érdemes tehát odafigyelni rájuk! Például avarégetéskor, hiszen emiatt évről évre sok sün pusztul el. Amikor az ősszel lehulló leveleket a kiskertekben összegyűjtik, az így keletkezett avarkupacot sokan fel szokták gyújtani. Persze lehetne mást is csinálni vele, de ha már az avar felégetésére kerül sor, előtte mindenképpen át kell forgatni az avarkupacot, hogy nincs-e benne sün. Az avarégetés ugyanis jellemzően éppen abban a időszakban történik, amikor a sünök téli búvóhelyet keresnek, és egy nagyobb avarkupac (amelyről a sünök persze nem tudják, hogy később fel fogják gyújtani) ideálisnak tűnik a számukra.

A másik probléma, hogy az idei évben született, de a szezon viszonylag késői szakaszában világra jött fiatal sünöknél megesik, hogy már nincs elég idejük a megfelelő fejlettség, testtömeg elérésére, s így igen gyér tartalékokkal, következésképpen szerény esélyekkel vágnának neki a téli álomnak. Arra vonatkozóan, hogy mi az a testsúly, amellyel az idei fiatalok már gond nélkül átvészelhetik a téli álmot, megoszlanak a vélemények. Az egyik álláspont szerint a legalább 400-450 grammos sünöknek már nem kell segítség, mások 500 gramm körül állapítják meg ezt a határértéket, s természetesen megint más a minimális testtömeg akkor, ha nem idei születésű, hanem idősebb állatról van szó.

A lényeg azonban az, hogy az egyébként egészséges sünök most, október első felében még messze nem szorulnak segítségre a kondíciójuk miatt. Jelenleg ugyanis még tart a sünök aktív időszaka, igen sokat esznek, és akár egy-két hét alatt is igen komoly testtömeg-gyarapodást figyelhetünk meg náluk. Tehát mondjuk egy olyan idei születésű sün, amelyik október elején csak 200 gramm körül van, ha máskülönben teljesen egészséges, még könnyűszerrel elérheti a megfelelő kondíciót és testsúlyt addigra, amikorra a téli álom ideje eljön. Ezért aztán – különösen, ha még egy jó darabig kellemesen meleg őszünk lesz – inkább csak a hónap végétől, vagy még inkább novembertől szorulnak majd segítségre a „méreten aluli", elégtelen kondíciójú sünök. Azt javasoljuk, hogy ha akkor valaki ilyen sünt talál, mielőtt behozná, telefonon egyeztessen a Sünispotályban dolgozó munkatársainkkal!

Az Állatkertben zajló mentőmunka során bekerülő, évente 1500 és 2000 közötti emberi segítségre szoruló, Magyarországon őshonos vadállat zöme ugyan a madarak közül kerül ki, de az általunk mentett fajok közül az egyik legnagyobb számban a sünökkel szokott dolgunk akadni. Nem véletlen, hogy a mentőmunka szolgálatába a korábbinál nagyobb kapacitást állító, és a tevékenység nagyközönségnek történő bemutatását is lehetővé tevő új bemutató mentőközpontunk is a Sünispotály nevet kapta. Itt természetesen a sünök – és sok más állat – mentésének kulisszatitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők.