Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Születésnaposaink Barcelonában és Dél-Afrikában 2022. január 19.

A napokban két Budapestről elszármazott állat is születésnapját ünnepelte. Bömbi, az oroszlán – aki ma a dél-afrikai SanWild vadvédelmi központ lakója – 18 éves, Ebobo, a gorilla – aki a Barcelonai Állatkertben él – 22 éves lett.

Az Állatkertünkben született, majd felcseperedve máshová került állatok sorsát is igyekszünk nyomon követni. Nagyon büszkék vagyunk például Ebobóra, a harmadik budapesti születésű gorillára, aki 2000. január 18-én jött a világra az Állatkertünkben most is látható Liesel és Golo gyermekeként. Miután felcseperedett, 2011 júniusában a Barcelonai Állatkert lakója lett, ahol azóta már ő az egyik ottani gorilla csapat vezérhímje, és két nősténytől összesen négy utódja született: Ngumbi (2012), Virunguita (2015), Yoko (2015) és Nzuri (2018). Ebobo egyébként igen híres családba „nősült be", mert mindkét nőstény, akitől utódja született, a híres fehér gorilla, Hópehely (1962-2003) unokája. Ebobo huszonkettedik születésnapja éppen tegnap volt, így mi is minden jót kívánunk neki.

Akárcsak Bömbinek, a 2004. január 13-én született oroszlánnak, akit anyja sajnos nem tudott nevelni, s ezért pótmamát kapott egy Tarzan nevű dajkakutya személyében. A kis Bömbi később a dél-afrikai SanWild vadvédelmi központ lakója lett. Ugyan sokunk emlékeiben még mindig kisoroszlánként él, valójában ma már egy tekintélyes megjelenésű sörényes állat, aki a SanWild hím oroszlánjai közül jelenleg a legidősebbnek számít. Az oroszlánok maximális élettartama 27-28 év, de ezt a rekordot akárcsak megközelíteni is lényegében csak az állatkerti állatok szokták. A vadonban, ahol igen küzdelmes az élet, 12 évnél idősebb oroszlánok csak a legritkább esetben fordulnak elő (Bömbi ifjúkori játszópajtása, a Matsumi nevű nőstény például egy kígyómarás miatt fiatalon elpusztult). Így aztán volt mit ünnepelni Bömbi tizennyolcadik születésnapján.