Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szülők lettek a mentett vörös vércsék 2021. július 6.

Sérülésük miatt nem lehetett elengedni őket, de vadállatmentő központunkban sikeresen párba álltak, és azóta már ki is keltek első fiókáik. Mentőmunkánk keretében évente mintegy kétezer mentett állatnak nyújtunk segítséget, második esélyt.

A fiókák a költőládában a kikelés utáni második hétenA madármentésnél, vadállatmentésnél mindig az a cél, hogy a bekerült állatokat megfelelő rehabilitáció után visszaengedjük természetes élőhelyükre. Előfordul azonban, hogy a mentett állatok olyan sérüléssel kerülnek be, hogy bár az életüket meg tudjuk menteni, elengedni már nem lehet őket. Például olyan szárnysérülés esetén, amikor a röpképességük nem állítható helyre. Ilyenkor a mentett állatok tartósan nálunk maradnak, és itt teremtjük meg a lehetőséget arra, hogy a lehető legteljesebb életet éljék.

Ez történt azzal a két vörös vércsével is, akik sikeresen párba álltak, sőt most már fiókáik is vannak. Egészen pontosan a tojó került be hozzánk még évekkel ezelőtt olyan komoly sérüléssel, hogy az egyik szárnyát már nem lehetett megmeneti, így aztán repülni sem nagyon tud. A hím valamivel jobb állapotban van. A rehabilitáció során úgy látszik, megtetszettek egymásnak, mert párba álltak, sőt, a tavasz végén a tojó már tojásokat is rakott. A fiókák, akik összesen öten vannak, június első felében keltek ki a tojásból. A képeken, amelyeket mentőközpontunk egyik munkatársa, Süvöltős-Filó Fanni készített, látni, milyenek voltak a fiókák a második héten, illetve, hogy mennyit fejlődtek az elmúlt szűk hónapban.

Így néznek ki most a fiókákA vadállatmentés Állatkertünk szerteágazó természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része. Magyarországon őshonos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeiről van szó, akik valamilyen ok miatt segítségre szorulnak. Bár a fő profil a madármentés, kisemlősökkel, esetenként pedig hüllőkkel és kétéltűekkel is szokott dolgunk akadni. A sérült, áramütött vagy mérgezéses tüneteket mutató állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük. Évente mintegy kétezer állat kap második esélyt vadállatmentő központunkban: a tavalyi évben egész pontosan 104 különböző faj 1988 egyedének nyújtottak segítséget munkatársaink.

A vörös vércse (Falco tinnunculus) Magyarországon védett faj. A ragadozó madarak közül a mentőmunka során leggyakrabban vörös vércsékkel szoktunk találkozni.

A vadállatmentő munkánkkal kapcsolatos további hírek itt olvashatók.