Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

Tedzson város ajándéka az Állatkertben 2016. április 15.

Április 8-án leplezték le azt a vidra szobrot, amelyet a dél-koreai Tedzson város ajándékozott Budapestnek. A vidrák fontos szerepet töltenek be az ázsiai ország élővilágában, a Tedzsoniak számára pedig a természettel való harmóniát jelképezik.

Tedzson Dél-Korea ötödik legnagyobb városa. A másfél milliós metropolisz vezetése 1994 óta szoros kapcsolatokat ápol Budapesttel. Ennek a kapcsolatnak a keretében a koreai nagyváros egy vidrákat ábrázoló szoborkompzíciót ajándékozott a magyar fővárosnak, amely a Fővárosi Állat- és Növénykertben került elhelyezésre.

A vidraszobor ünnepélyes felavatására április 8-án került sor. A Tedzsonból érkezett küldöttség nevében annak vezetője, Kwon Seon-taek tedzsoni polgármester adta át a szobrot Budapestnek, amelyet Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területekért felelős főpolgármester-helyettes nemcsak megköszönt, hanem kilátásba helyezte, hogy hamarosan Budapest is egy szoborral ajándékozza meg Tedzson polgárait. Az eseményen részt vett a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Yim Geun-hyeong őexcellenciája, valamint dr. Szegő Andrea, a Magyar-Koreai Társaság elnöke is. Prof. dr. Persányi Miklós főigazgató az Állatkert nevében köszönte meg koreai barátaink ajándékát.

Tedzson polgármestere beszédében emlékeztetett arra, hogy a Koreában mulgae néven ismert vidrákhoz számos hagyomány is kapcsolódik. Sokan a termékenység és a vitalitás szimbólumának tekintik őket, mások a béke és az egyetértés jelképének tartják, a tedzsoniak számára pedig a környezettel való harmonikus együttélés megtestesítői is egyben. Tedzson környéke ugyanis eredetileg vidrákban gazdag vidék volt, ám a város növekedésével, s az ezzel járó környezetkárosítással a vidrák eltűntek a területről. Amikor azonban a városlakók gondolkodása megváltozott, és újra odafigyeltek a környezet védelmére, a vidrák is visszatértek Tedzson környékére.