Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tökcsemegét kaptak az állatok 2013. október 29.

Töklámpásokat kínáltunk az Állatkert több lakójának is. Belsejükbe azonban nem mécseseket, hanem az állatok számára ellenállhatatlan, ínycsiklandó finomságokat tettek az állatgondozók. Az ilyen módon előkészített „tökfejeket” a gorillák és a szurikáták is nagy örömmel fogadták.

Különleges módon elkészített töklámpásokat kapott ma Állatkertünk több lakója, így a gorillák és a szurikáták is. Bár a gorillák magát a tököt is szívesen elropogtatják, a töklámpások belsejét salátalevéllel, banánnal, földimogyoróval, mazsolával és egy kis mézzel töltötték meg a gondozók, hogy még inkább felkeltsék az emberszabásúak érdeklődését a „tökfejek" iránt. A kifutóba kiengedett állatok egyből megtalálták a töklámpásokat, s élvezettel fogyasztották el azok tartalmát. Mivel gyakorta megesett, hogy a gorillák a vigyorgó fejet formázó sütőtököt fél kézben tartva merültek el az ízek élvezetében, az esemény szemlélői közül többekben a Yorick koponyáját kezében tartó Hamlet alakja rémlett fel.

A ragadozó életmódot folytató szurikátáknál a számukra felkínált „tökfejeket" lisztkukaccal töltötték meg. Itt azonban kellett pár másodperc, míg az óvatos állatok minden bátorságukat összeszedték, és bemásztak a fejek belsejébe. Némi riadalom is támadt, mert a lisztkukacot kereső állatok az egyik töklámpást leverték az ágvillából, ahová a gondozók eredetileg tették. A többi szurikáta viszont azt gondolta, hogy az eddig mozdulatlan tök támadásba lendült, ezért gyorsan beszaladtak a föld alatti járataikba. Pár pillanat elteltével azonban újra előmerészkedtek, és módszeresen kifosztották mindkét töklámpás belsejét.

Az elefántok is kaptak sütőtököt, de az ő estükben az állatkerti munkatársak nem bíbelődtek a kifaragással. A hatalmas ormányosok ugyanis pillanatok alatt összeroppantották a tököket, és komótosan el is fogyasztották mindet. Ez a feladat még a kis elefántborjú, Asha számára sem okozott nehézséget.

A töklámpások, illetve egész sütőtökök kínálására részben az állatok számára változatosságot jelentő környezetgazdagításként, részben a közönség számára is érdekes látványosságként került sor. Október utolsó napjaiban a világ sok más állatkertjében is hasonlóképpen tesznek, ami természetesen az angolszász eredetű Halloween egyik jellegzetes népszokására, a töklámpások készítésére vezethető vissza.

A „tökfejekkel" egyúttal arra is fel kívánja hívni a figyelmet az Állatkert, hogy ezen a héten – amikorra mindenszentek napja, illetve az őszi szünet is esik – számos programmal várják a családokat a városligeti intézményben. Többek között „tökös" kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel is, amelyekre a Varázshegyben kerül majd sor pénteken, szombaton és vasárnap is. Ráadásul annak érdekében, hogy minél többen felkereshessék az Állatkertet ebben az időszakban, a 14 éven aluli gyermekek október 28-tól november 3-ig, azaz egész héten díjmentes a belépés.