Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tűzoltási gyakorlat az Elefántháznál 2017. március 8.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága tűzoltási gyakorlatot tartott az Elefántháznál. A jól sikerült gyakorlat után jelképesen örökbe fogadták Ashát, a kiselefántot, sőt még ajándékot is hoztak neki.

Kedden délelőtt úgynevezett szituációs begyakorló gyakorlatot tartott Állatkertünkben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A gyakorlat során szimulált eset szerint az Elefántházban szabálytalan, tiltott dohányzás következtében meggyulladtak az állatok etetésére szánt szénabálák. A tűz oltására a XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott állományát (összesen tíz hivatásos és négy önkéntes tűzoltót) riasztották. A gyakorláshoz természetesen nem gyújtottak valódi tüzet, hanem azt vörös színű fényfüzérrel és vörös zászlóval jelezték.

A feladat végrehajtását követő rövid tájékoztatón Salamon Lajos tűzoltó alezredes, a XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka sikeresnek értékelte a gyakorlatot, és a sajtó képviselőinek is beszámolt a megoldandó feladat részleteiről. Kisdi Már Máté tűzoltó főhadnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pedig a hasonló gyakorlatok fontosságáról, illetve a Katasztrófavédelem és az Állatkert közötti hagyományos együttműködés érdekességeiről beszélt.

Ugyancsak a tájékoztatón adta át Montskó Éva, a Budapesti Állatkertért Alapítvány elnöke azt az oklevelet, amely tanúsítja, hogy a XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság jelképesen örökbe fogadta Ashát, a 2013 februárjában itt született, most már négyéves kiselefántot. Az örökbefogadás alkalmával a tűzoltók több láda finomsággal, almával, sárgarépával, céklával és banánnal kedveskedtek az ifjú ormányosnak. A kiselefánt örökbefogadása kapcsán Kisdi Márk Máté emlékeztetett arra, hogy a tűzoltók hagyományos kabalaállata is egy elefánt, Trombi, akinek figuráját a nagyközönség a Trombi és a Tűzmanó című, kifejezetten tűzmegelőzési témájú, 1988-ban, illetve 1990-ben készült klasszikus rajzfilmsorozatból ismerheti.

Egykori elefántbikánk, Arun 1994-es agyarműtétjekor az állatot altatás közben a tűzoltók daruja segítségével lehetett megfordítaniA Katasztrófavédelem és az Állatkert között több évtizedes múltra visszatekintő, számos területre kiterjedő együttműködés áll fenn. „Éles” tűzoltásra szerencsére több évtizedes távlatban is csak nagyon kevés esetben volt szükség, azonban a XIV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal együttműködésben az Állatkertben rendszeresen kerül sor különböző gyakorlatokra. Mi több, 2016 májusban a Katasztrófavédelmi Oktatási Központnak is volt egy gyakorlata az Állatkertben, 39 hallgató részvételével. A Katasztrófavédelem emellett számos alkalommal nyújtott segítséget az Állatkertnek speciális állatszállítási feladatok megoldásában, például amikor daruval kellett nagytestű állatokat (elefánt, orrszarvú) emelni, vagy amikor 2013-ban az aligátorok költöztetésekor siettek a segítségünkre egy speciális hordággyal. De az együttműködés része, hogy az Állatkert évek óta támogatja díjak felajánlásával a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának rendszeresen meghirdetett gyermek alkotói pályázatát.

Lulu, a szélesszájú orrszarvú költöztetése 1996-banA valódi tűzesetek, eloltandó tüzek szerencsére igen ritkák az Állatkertben. A kert 151 éves története során általában háborús és forradalmi időkben (amikor lőttek vagy bombáztak) fordultak elő komolyabb tüzek. Békeidőben a régi, rendszerváltoztatás előtti korból három olyan esetre utalnak a feljegyzések, amikor nagyobb tűz ütött ki a kert területén. Egyszer még 1870 januárjában az akkori zsiráfház („nyakorjánház”) égett le, majd a második világháborút követően egyszer egy szénatároló, egy másik alkalommal pedig a gazdasági udvari lóistálló padlása kapott lángra. Ez utóbbi eset 1961-ben történt, és korabeli felvétel is van róla az Állatkert fotóarchívumában. Szerencsére e tűzesetek során egyetlen alkalommal sem történt személyi sérülés, illetve az állatoknak sem lett semmi bajuk, egyedül az épületekben esett – szerencsére kijavítható – kár.

A gazdasági udvar istállójának padlásán keletkezett tűz oltása 1961-benAz elmúlt bő negyedszázad során csupán két kisebb tűzeset volt, ezek azonban egy-két méternyit meg nem haladó kiterjedésűek voltak, ráadásul az egyiket az Állatkert egyik munkatársa még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltotta egy kézi porral oltó készülékkel, alkalmazva a tűzvédelmi oktatáson elsajátított ismereteket.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ugyanis „házon belül” is nagy hangsúlyt fektet a tűzvédelemre. Erről az előírásoknak megfelelően gondoskodunk, így nemcsak a megfelelő eszközök állnak rendelkezésre, hanem a kert valamennyi munkatársa számára kötelező a rendszeres tűzvédelmi oktatás. Emellett az Állatkertben a dohányzás is szabályozva van, részben tűzvédelmi okokból, részben a nemdohányzók védelme érdekében. Éppen ezért az Állatkertben dohányozni csak a dohányzásra kijelölt helyeken lehet.